Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slap Govic

Gobasti izbruh slapu GovicJanez Pikon: Hudourniški slap z izvirom 130 metrov nad Bohinjskim jezerom na južnem pobočju Voketa (Vokt). Slap bruha vodo ob zelo močnih nalivih po divji strugi Na jami. Podzemno brezno seže pod nivo Bohinjskega jezera.

Slap Govic

Med bohinjskimi slapovi je slap Govic največji posebnež. To sploh ni slap v pravem pomenu besede, temveč nekakšen ventil neznanega in močno razpredenega Pršivčevega podzemlja. Kadar se v teh velikanskih rezervoarjih pod Pršivcem s povezavo tudi najglobljega brezna (Brezno pri Gamsovi glavici, raziskanega 816 m) se ob velikih neurjih akumulira preveč vode, pride v sistemu rovov, sifonov in nateg do aktiviranja vodnih rezervoarjev. Takrat imamo kaj videti. Iz razpoke nad severno jezersko obalo (pol otoček Na jami) voda ne priteče, temveč izbruhne v mogočnem slapu (gobasti izbruh). Spodaj dere po kamnitem žlebu kot divji hudournik z močnim bobnenjem, ki prevrača skale in drevesa.

Za Jamo, Slap Govic (657 m)

Grozljiv prikaz moči naravnih elementov traja le nekaj ur in je žal, silno redek. Včasih mine leto ali več brez izbruha omenjenega slapu, ta je bil zadnjič aktiven po lanskem neurju med 18. in 19. septembrom. Veličastni prizor opazujejo le redki domačini z Ukanca. Če pa že imamo srečo, ali pa se tja odpravimo ob pravem trenutku z namenom približati se, ter ga opazovati in smo priča izbruhu, se nam nenavadni prizor za vedno vtisne v spomin.

Slap s Komarče

Slap Govic najlepše opazujemo s ceste na nasprotni stani jezera zahodno od Naklove glave do odcepa ceste na žičnico Vogel, lepo ga je opazovati tudi z Rjave skale na Voglu.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Slap Govic


G-L: YouTube

Slap Govic:
#   A   B   C   D   E   F   G   H


2 komentarjev na članku "Slap Govic"

Dušan Škodič,

Odlično Janez, ker si nam pokazal tole redkost. Pojava, ki traja le nekaj ur, morda zgolj enkrat letno, se uspe nagledati le srečnežem.


Lojze Budkovič,

Današnji dan je zaradi izdatnih padavin oživil številne slapove v bohinjskem koncu. Poleg opisanega je čudovito predstavo pripravil tudi Mejnikovec pod Pršivcem. Veličastna in obiskana je bila tudi Savica. In vse to ste danes lahko doživljali brez vstopnine in parkirnine.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti