Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Učna pot na Piramido in Kalvarijo

Večer, Maribor - Urška Šprogar: Ob tednu evropskih gozdov so v mariborski občini označili nekatere naravoslovne učne poti

Sever Maribora zapirajo Piramida, Mestni grič in Kalvarija, griči, kamor Mariborčani hodijo že več stoletij; tja so speljane številne poti, nekatere bolj zložne in druge strme, bolj direktne. Mnogo ljudi hodi vsak dan, ob slabem, lepem ali dolgočasnem vremenu na pot med pokošeno travo, pod bogate kostanje in po s trtami zasajenih pobočjih.

Ob naravoslovni učni poti je postavljenih petnajst tematskih tabel, ki na poljuden način opisujejo naravoslovne znamenitosti območja. Prejšnji teden, ob tednu evropskih gozdov, pa so na mariborski občini nekatere izmed njih označili za naravoslovne učne poti. Brigita Čenč, zadolžena za varstvo okolja, je povedala, da jih je vodila želja širši javnosti približati in predstaviti značilnosti tega območja. Strokovne podlage so pripravljali tri leta.

Povezana in zvezna pot
Glavna vstopna točka je na južnem pobočju Piramide. Od tu poteka trasa poti proti vrhu Piramide. Pot se nadaljuje po grebenu Piramide in se spusti proti četrtemu ribniku v Mestnem parku. Nato se povzpne na Mestni vrh, od koder se spusti v dolino potoka pod Kalvarijo, ga prečka pri parkirišču gostišča Brigadir in zavije proti zahodu, na Kalvarijo. Od tam se spusti mimo sedmih hrastov v dolino potoka in se zasuče nazaj, v Mestni park.

Ob naravoslovni učni poti je postavljenih petnajst tematskih tabel, ki na poljuden način opisujejo naravoslovne znamenitosti območja. Povzetek vsebin je tudi preveden v tuje jezike, saj je to območje zelo privlačno tudi za tujce, ki se nekaj dni zadržijo v Mariboru. Vodenje po poti organizira tudi Podravsko gozdarsko društvo, zainteresirani obiskovalci pa lahko dobijo na pomembnejših turističnih info točkah tudi zloženko, ki so jo izdali ob tej priložnosti.

Zavarovan je park z okolico
Celotno območje Mestnega parka je zavarovano kot nepremični del naravne dediščine, ki ima znanstveno, estetsko, kulturno ali zgodovinsko vrednost ter je razdeljeno na širši in ožji predel s statusom spomenika oblikovane narave. Kalvarija in Piramida sodita v širše območje parka. Svoje mesto je ta prostor dobil zaradi sožitja parka, parkovnega gozda in vinogradov, ki predstavljajo edinstven primer oblikovanja v slovenski mestni arhitekturi.

Pomembnost varovanega območja so določili na osnovi opazovanja metuljev, ki so dobri indikatorji specifičnih travniških habitatov, ter dvoživk in netopirjev, ki za svoje življenje potrebujejo kopno in vodo. Te živalske vrste so splošno ogrožene in njihovo varstvo ter ohranjanje obravnavajo številni slovenski pravni predpisi. S strokovnega vidika ohranjanja živalskih skupin so strokovnjaki predlagali, da se sklenjene površine gozda in ekstenzivnih travnikov dolgoročno ohranjajo.

Celotno območje parka je zavarovano z odlokom o zavarovanju naravnih znamenitosti na območju Mestne občine Maribor, zavarovana je še 30 m visoka lipa v Ribniškem selu, lipa ima deblo z obsegom 323 cm, pa še skalne gmote na vrhu Kalvarije, na katerih stoji kapela in predstavljajo nahajališče redkih kamenin in geoloških formacij. Kot pomembnejša kulturna dediščina obravnavanega območja je opredeljeno Arheološko najdišče Piramida. Na zgornji ploščadi so bili na Piramidi najdeni drobni arheološki predmeti. Spomenik je kot del mariborskega arheološkega kompleksa širše zanimiv.

Urška Šprogar

Vecer.si 29.10.2008

 

 

(Igor Napast)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti