Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Debela peč

Debela peč z BrdaJanez Pikon: Venec gora nad planino Lipanco sestavljajo vrhovi blagih oblik, ki se dvigajo severozahodno nad Pokljuko. Na nasprotni strani nad Dolino Krme so prepadno odsekani, z zelo lepimi razgledi po okolici. Pristopi s Pokljuke so udobni in za vsakogar.

Debela peč

Področje je prepreženo z dobrimi stezami, med potjo pa vabi tudi Blejska koča, ki je vedno odprta in oskrbovana. V primeru z osrednjimi Julijci je kotiček skromno, a prijazno zakotje, ki obiskovalca ne obremenjuje s pravo gorsko zahtevnostjo ali resnobo. Tu čakajo prijetna doživetja tudi manj zahtevne planince. Tako je bilo čutiti tudi danes, ko sem na parkirišču Pri rupah (1310 m) med potjo po predelu Velike preseke in vse do Blejske koče (1630 m) na Lipanci, kjer je že povsem izginila megla in nas je pozdravilo toplo sonce, videval veliko planincev, ki so bili namenjeni v isto smer. Pred kočo nadaljujem mimo planine Spodnja Brda na razgledni točki (1844 m) nad potjo. Vztrajno vzpenjanje po prisojnem pobočju na Spodnja brda in kmalu dosežem odcep, ki me vodi na razgledni in poraščeni vrh Okroglež (1965 m).

Planina Lipanca z Blejsko kočo, Spodnja Brda (1844 m), Debela peč (2015 m)

Zadovoljim se z lepim razgledom proti Debeli peči in okolici, ter se pod robom gore povzpnem po prisojnem pobočju in uhojeni stezi na razgledni zahodni greben in sam vrh najvišje gore nad območjem planine Lipance in najvzhodnejšega dvatisočaka v Julijcih, Debele peči (2015 m). Vrtoglave poglede v dolino Krme danes skriva gosta megla, toda vseeno je pogled veličasten.

Planina Klek, Karavanke, Brda in Škrbina, Viševnik, Tosc

Vračam se po grebenu nad dolino Krme preko vmesnega robu pred odcepom na naslednji kopasti vrh nasproti vrha Okroglež, to so Brda (2009 m) z razkošno zelenico na vrhu in točko, ki nudi najlepši pogled na gorsko okolico doline Krme. Z vrha sestopim proti zahodu na bližnje sedelce za nadaljevanje prečne poti do Lipanskih vrat (1898 m), najprej preko ostrega varovanega zobu ali Škrbine (1865 m) na Lipanski vrh (1968 m). Kot na plaži planinci ležijo vsepovsod in se sončijo na toplem soncu, tudi sam s krajšim postankom in razgledom posedim na južnem travniku razgledne gore.

V smeri zahodnega vrha nad planino, Mrežce (1966 m) nadaljujem po grebenu in se s pogledom po megleni dolini Krme poslovim od enkratnega razgleda, ki so ga danes nudili dani pogoji, ter se po vzhodnemu pobočju spustim na planino do koče in nižje na še vedno zamegljeno Pokljuko.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Debela peč

Rjavina Dolina Krme
Dolina Krme Planina Javornik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti