Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Draški rob

Na Draškem robu nad Dolino Krme proti TriglavuJanez Pikon: Severno ob Malem Draškem vrhu v smeri Debele peči se zahodno ob Velikem Selišniku razprostira z rušjem poraščen greben. V nasprotju s prepadno steno nad dolino Krme je proti vzhodu možno pokukati čez rušnati rob v globino.

Draški rob

Megleno morje sega danes precej visoko s Pokljuke proti Viševniku, kamor se najprej odpravim, saj sklepam, da me prej ali slej na poti obsije sonce. Ravno to se je zgodilo kmalu pod Plesiščem (1801 m). Megle ostanejo pod menoj in kamor mi seže oko, povsod daleč naokrog samo belo morje iz katerega izstopajo vrhovi gora, predvsem Julijcev in Karavank. Preko Viševnikovega grebena nadaljujem zahodno na Srenjski preval in nižje pod Mali Draški vrh (2132 m) v smeri Draškega robu (1979 m), mojega današnjega cilja. Dolg prepaden in poraščen greben se razprostira vse do Debelega vrha (1962 m) nad Blejsko konto pod Velikim Selišnikom (1956 m).

Pod Plesiščem, Debela peč, Karavanke, Julijske Alpe

Markirano stezo zapustim kmalu pod Draškim vrhom in razmeroma lahko dosežem najvišjo točko omenjenega grebena nad dolino Krme. Poraščen in razgleden greben v celoti nudi čudovit razgled po danes z meglo prekrito dolino Krme. Spuščam se med rušjem in trdno skalo nižje vse do naslednjega bolj izpostavljenega robu, kjer po krajšem počitku zaradi neprehodnega poraščenega pobočja prečim na stezo pod robom nad Blejsko konto do razglednega sedla pod Debelim vrhom.

Dolina Krme, na Draškem robu, Triglav, Rjavina ...

Poiščem razgledišča na še nižjem, tudi precej poraščenim grebenom, kjer je rušje že precej obsežno in pristop zelo težek, kjer zaključim današnje potepanje in se preko Kačjega robu in območja Avše vrnem na Rudno polje.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Draški rob

Na Draškem robu Dolina Krme
Blejska konta Debela peč

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti