Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velike stijene svijeta

Boris Čujić: Knjiga, koja je pred vama kronologija je projekta Velkike stijene svijeta. Dvadeset godina moje penjačke karijere ugrađeno je u taj projekt ...

Boris Čujić

Velike stijene svijeta

Izdavač: © ASTROIDA d.o.o., Zagreb
Za izdavača: Tomislav Nežmah
Tekstovi: Boris Čujič
Fotografije: Boris Čujič, Ivica Matkovič, Darko Berljak, Elvir Sulic, Vladimir Paušič
Lektura: Sanja Čujič, Kristina Lackovič
Grafički i tehnički urednik: Tomislav Nežmah
Dizajn i priprema za tisak: Astroida d.o.o., Zagreb Tisak: Ekološki glasnik d.o.o., Donja Lomnica
Naklada: 500 prirrijeraka
I. izdanje, 2008.

Fotografija na naslovnoj stranici: Totem pole (Tasmanija), foto: Darko Berljak Fotografija na zadnjoj stranici: Blue Mountains, foto: Darko Berljak

ISBN 978-953-6912-04-0

Knjiga je v prodaji tudi v trgovinah IGLU


PREDGOVOR

Knjiga koja je pred vama kronologija je projekta Velike stijene svijeta. Dvanaest godina moje penjačke karijere ugrađeno je u taj projekt. Upravo zato što je u njega uloženo mnogo truda, volje, upornosti i odricanja, smatrao sam da zaslužuje da bude zaokružen pisanim tragom.

Projekt je započeo spontano. Prvo se dogodila ekspedicija na Grenland. Po njezinom završetku zapitali smo se: "A zašto ne bi nastavili sa sličnim ekspedicijama?" Razmišljajuči o slijedečim mogučim ciljevima, po uzoru na slične projekte koji uključuju najviše vrhove, rodila se ideja o velikim stijenama - na svim kontinentima!

Sam karakter tih ekspedicija najbolje dočarava moj odnos prema alpinizmu i penjanju. Uvijek me je interesiralo otkrivanje nepoznatog. Penjanje prvenstvenih smjerova vrlo je slično istraživanju nepoznatih krajeva. Na početku svakog novog smjera ne znaš što te očekuje.

Odluke o izboru pravca moraš donositi usput, sve se ne može unaprijed predvidjeti. Upravo to usponu daje još veču draž. Osobno sam uvijek više cijenio penjanje i postavljanje nekog novog smjera od tko zna kojeg ponavljanja postoječeg pa makar se radilo i o večim teškočama. Otkrivači novog, za mene su uvijek bili veči heroji.

Jednako tako cijenim svestranost, osobe koje se dobro snalaze u svim granama alpinizma: penjače koji se jednako dobro snalaze i u ledu i u suhoj stijeni i koji mogu dati svoj maksimum i u kratkom sportskom smjeru ali i u velikoj stijeni, penjače kojima višina i udaIjenost stijene nisu bitni. Ovdje opisane ekspedicije i usponi bliski su toj ideji.

Kako bi se tako nešto moglo učiniti potrebni su ljudi. Soliranje mi nije drago. Srečom, već dugi niz godina tu je moj penjački partner za velike stijene Ivica Matković, lako smo najveći dio projekta ponijeli na svojim leđima ne treba zaboraviti ni ostale sudionike koji su ugradili dio svoga vremena u ovaj projekt, ponajviše Darka Dulara koji ga je i pokrenuo.

/.../ Vidimo se negdje pod stijenama!

Boris Čujič

ASTROIDA d.o.o., Zagreb
 


Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti