Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Neprecenljivo bogastvo slovenske flore

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Ob deseti obletnici Botaničnega društva Slovenije in 70 let dr. Toneta Wrabra

S strokovno ekskurzijo na  Polhograjsko goro je Botanično društvo Slovenije pripravilo v prostorih oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ob svoji desetletnici in 70-letnici slovenskega botanika, dr. Toneta Wrabra, simpozij flora in vegetacija Slovenije. Botaniki in naravovarstveniki so prišli iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Makedonije, Srbije in Slovenije; v dveh dneh so prisostvovali strokovnim predavanjem s področij floristike, rastlinske taksonomije, zgodovine botanike, gliv, fitocenologije in naravovarstva.

Varstvo flore na Slovenskem je predstavil Peter Skoberne, Matija Gogala je govoril o delu botanika dr. Toneta Wrabra in predstavil pomen njegove vloge za popularizacijo botanike, bibliografijo pa Tinka Bačič. Ob tej priložnosti so v posebni številka društvene revije Hladnikia izdali zbornik povzetkov in prispevkov. Simona Strgulc Krajšek, tajnica botaničnega društva, je povedala, da je zbrane presenetila vest, da je bila po prof. dr. Tonetu Wrabru poimenovana ena izmed balkanskih vrst vrčic (Edraianthus Wraberi).

Rastline, ki jih hrani herbarijska zakladnica Univerze v Ljubljani, se ponaša s 150 let starim dokumentom in je primerljiva z drugimi institucijami na državni ravni. Rastline niso zanimive le s strokovnega vidika, ampak tudi z estetskega. Od Kredarice do Triglava lahko naštejemo več vrst rastlin, ki rastejo v tem botaničnem vrtu. Mednje sodita tudi triglavski svišč in triglavski dimek. Opise dopolnjujejo fotografije alpskih rastlin iz rodov sviščev, jegličev, slečev, kamnokrečev, planik, murk in še mnogih drugih.

Urška Šprogar

Vecer.si 23.10.2008


Pestrost slovenske flore je najvišja v Evropi. (Urška Šprogar)

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti