Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skoraj milijon Slovencev na poti

Večer, Potovanja - Gabrijel Toplak: V drugem četrtletju tega leta se je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije 31,1 odstotka Slovencev, starejših od 15 let, udeležilo približno 940 tisoč bodisi zasebnih ali poslovnih turističnih potovanj.

Od aprila do junija letos jih je bilo na zasebnem ali poslovnem potovanju 543 tisoč, njihov delež pa se je pri turističnih potovanjih v primerjavi z drugim četrtletjem lanskega leta zvišal za 5,1 odstotne točke, kar je po številu turističnih potovanj za 17,7 odstotka več.

Med zasebnimi potovanji so prevladovala krajša potovanja z največ tremi prenočitvami. 26,8 odstotka Slovencev, starejših od 15 let, je bilo na 759 tisoč zasebnih potovanjih, 47,6 odstotka tovrstnih potovanj je bilo po Sloveniji, 52,4 odstotka pa v tujini. Popotniki so za 82,9 odstotka zasebnih potovanj kot glavni razlog zanje navedli preživljanje prostega časa (počitnice, dopust, potovanje), za preostalih 17 odstotkov pa je bil glavni razlog obisk sorodnikov in prijateljev. Brez pomoči potovalnih agencij jih je bilo organizirani 87,4 odstotka.

V republiškem statističnem uradu so še zabeležili, da je 27,2 odstotka Slovencev na zasebnih potovanjih bivalo v hotelih in podobnih obratih, 19,5 odstotka jih je bilo v drugih nastanitvenih gostinskih obratih, med 55,3 odstotka zasebnimi potovanji pa so bivali v zasebnih nastanitvah (najpogosteje v lastnih počitniških bivališčih in pri sorodnikih ali prijateljih). Končni cilj več kot polovice, natančneje 55,7 odstotka zasebnih potovanj v tujino je bila Hrvaška, sledijo pa ji Italija (7,6 odstotka zasebnih potovanj), Nemčija (6,5 odstotka), Bosna in Hercegovina (5,4) in Avstrija (5,3 odstotka).

Gabrijel Toplak

Vecer.si 22.10.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti