Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prežihova bajta

Večer, Potovanja - Srečko Štajnbaher: Na Preškem Vrhu nad Kotljami stoji stara domačija, v kateri so od leta 1911 stanovali Kuharjevi. Sestavljata jo stanovanjska hiša in nekoliko večji gospodarski objekt.

Oba objekta sta bila postavljena leta 1812 na mestu starejših objektov in predstavljata vzporedni tip kmečkega doma. Stanovanjski del je bil zaradi dotrajanosti objekta leta 1979 rekonstruiran. Zunanjščino stanovanjskega objekta opredeljuje zunanje stopnišče in manjši gank ter sadna stiskalnica, preša, na desni zatrepni fasadi. V notranjosti objekta sta lopa in črna kuhinja, levo in desno pa sta stara in nova hiša. Kletni del objekta je iz kamna, medtem ko je stanovanjski zgrajen iz masivnega lesa in nanovo pokrit s skodlami. V obnovljenem objektu je urejena spominsko-etnografska zbirka Vorančev muzej. Hiša ima spominski značaj, saj je neločljivo povezana z življenjem in delom pisatelja Prežihovega Voranca. Prežihova bajta nas seznanja s kmečko-delavskim okoljem, iz katerega je izšel pisatelj Lovro Kuhar - Prežihov Voranc.

Dostop do Preškega Vrha je dobro označen, možen je iz Kotelj ali z Raven na Koroškem. Osebno vozilo je najbolje pustiti na označenem parkirišču ter se peš podati mimo spomenika Prežihovega Voranca, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič. Ob poti je lep pogled na Kotlje in Hotuljsko dolino na vzhodu in na Uršljo goro na jugu. Razstava v objektu je na ogled od 1. maja do 15. oktobra, vsak dan, razen ponedeljka, za organizirane skupine pa se lahko za ogled zunaj uradnega termina dogovorite pri Koroškem pokrajinskem muzeju.


Vecer.si 22.10.2008

Prežihova domačija - Srečko Štrajnbaher

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti