Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poravnali dolg do smaragdne Soče

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Kajakaši, raftarji in drugi ljubitelji vodnih športov in smaragdno zelene Soče ter narave ob njej se na svojevrsten način vsako leto oddolžijo za vse užitke, ki jim jih skozi sezono nudi edinstveno naravno okolje

Vsako tretjo soboto v mesecu oktobru Soča rafting že 17 let zapored priredi ekološki spust. Gre za akcijo pobiranja odpadkov in različne navlake v reki in na njenih brežinah. Odziv uporabnikov Soče je izjemno dober, kar priča o tem, da je ekološka osveščenost na dokaj visoki ravni. Ekološkega spusta se poleg domačinov in obiskovalcev iz drugih delov Slovenije vsako leto tradicionalno udeležijo tudi ljubitelji Soče iz sosednje Hrvaške.

Čeprav so proti koncu minulega tedna Slovenijo zajele obilne padavine, je v soboto posijalo sonce in med udeležence 17. ekološkega spusta po Soči vneslo veliko dobre volje. Poleg domačinov so prišli tudi člani Rafting kluba iz Maribora, skupina iz hrvaškega Samoborja, Koroške, iz ajdovskega, med "čistilci pa je bilo tudi nekaj Madžarov in Američan iz Teksasa. V akciji je sodelovalo tudi podjetje Bovec rafting iz Čezsoče ter turistični ponudnik apartmajev Skok.

Bojan Skok in njegov sin Jernej vsako leto na tradicionalni ekološki spust pripeljeta tudi svoje goste - letos so to bili Madžari. Kot zanimivost pa povemo, da so Skokovi edini med turističnimi ponudniki, ki se udeležujejo omenjene prireditve.

Udeleženci so se v zgodnjih popoldanskih urah zbrali pred poslovnimi prostori organizatorja spusta - podjetja Soča rafting, kjer so so se primerno oblekli in se pripravili za svojevrstno doživetje. Pri tem seveda ni šlo brez osnovne opreme, ki je nujna za varen spust - čelada in rešilni jopič. Udeležence so z avtobusom prepeljali do Čezsoče, kjer so se razdelili v skupine in se z rafti in kajaki spustili po reki.

V čolnih so udeležence po brzicah zapeljali izkušeni vodniki in reševalci iz vode, ki so opremljeni z vrečami za smeti budno prečesali sleherni košček svoje poti in skrbno pazili, da bi reko očistili nesnage, ki se v njej in ob njej nabere med poletjem, ko gornje Posočje preplavijo številni turisti.

Ekološki spust je nekakšen družabni dogodek, ko se na Bovškem zberejo stari znanci reke, ki na Sočo prihajajo skozi vse poletje in potem ob jesenski čistilni akciji očistijo odsek od Čezsoče do Srpenice ter lokacije ob vstopno-izstopnih mestih, ki so najbolj obremenjena z obiskovalci in je zato tam tudi največ odpadkov.

Vreč z odpadki letos ni bilo veliko, kar je spodbuden podatek, so pa med odpadki našli nekaj zelo izvirnih - denimo traktorsko gumo in, ne boste verjeli, tudi zapuščen raft, ki je bil celo registriran na območju Avstrije.

Po končanem delu so se udeleženci spusta okrepčali na večerji v hotelu Alp, po katerem je sledilo družabno srečanje. Najprej so podelili simbolične nagrade najbolj vztrajnim udeležencem, največjim skupinam in tistim najbolj izvirnim.

Po besedah Gorana Kavsa je bila letošnja sezona, ki se je zaključila prav ta konec tedna, uspešna, saj je šlo slabo vreme v juniju z obilico padavin raftarjem in drugim ljubiteljem vodnih športov dokaj na roke. Letos se namreč na vrhuncu sezone, v drugi polovici julija in avgusta, niso spopadali z nizkim vodostajem reke, kot je to običajno.

Sicer pa je prepričan, da je v pogojih, ko na Soči trži vse več tujih podjetij tako rekoč na črno, nemogoče vzpostaviti lojalno konkurenco, zato si od nove vlade obetajo, da bodo končno uredili tudi to. Soča je namreč edinstvena in množičen obisk bi lahko prinesel le neugodne vplive.

Skupina Hrvatov iz Samoborja je bila letos na spustu že 12-ič zapored. "Prepričani smo, da bodo prihajali tudi v prihodnje, smo namreč veliki ljubitelji Soče in vodnih športov, zato večkrat obiščemo Bovško in veseli smo, da se temu območju za vse radosti lahko zahvalimo na takšen način. Skrb za okolje bi morala biti prioritetna naloga vsakega Zemljana, to bi prispevalo k temu, da bomo čisto, neokrnjeno in neizmerno lepo okolje ohranili tudi našim zanamcem," so prepričani in navdušeni nad lepim vremenom in prijetnimi temperaturami.

Tina je tekmovalka Kajak kluba Soške elektrarne. "Na Soči preživim domala vse leto vsaj po eno uro na dan, kadar treniram in kadar se udeležujem tekmovanj. Letos sem se prvič udeležila ekološkega spusta in moram reči, da sem zelo navdušena, hkrati pa imam tudi dober občutek, ker sem tudi sama pripomogla k temu, da bo naša Soča kljub množičnemu obisku turistov še naprej tako lepa in nadvse čista kot tudi okolje ob njej. Gotovo sem bom prihodnje leto ponovno vrnila in s seboj pripeljala tudi druge tekmovalce, s katerimi skupaj treniramo."

John iz Teksasa v ZDA: "Sem velik ljubitelj narave in prvič sem se udeležil kakšne čistilne akcije. Opažam, da imajo Slovenci pravilen odnos do varovanja narave, saj je prav narava tista, ki ima pomembno vlogo pri razvoju turizma. Slovenija je čudovita, še posebno pa mi je všeč Soška dolina z edinstveno reko Sočo, s fantastično naravo in z nadvse prijaznimi ljudmi. Takšne akcije, kot je ekološki spust, so vsekakor spodbudne in pomembne v prizadevanjih za ohranitev okolja. Vsa pohvala organizatorju akcije, saj je ideja resnično fantastična."

Carmen Leban

Vecer.si 22.10.2008

 

 
Skupina Hrvatov iz Samobora se vsako leto udeleži čistilne akcije.


Američan John je navdušen nad Sočo.


Tina je tekmovalka in je prvič čistila Sočo.

Foto: Carmen Leban

 
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti