Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pobuda za postavitev spominskega obeležja znanstveniku Mihajlu Pupinu

Večer, Narava, gore in ljudje – Urška Šprogar: Predsednik Planinske zveze Slovenije, Franci Ekar, je poslal predsedniku države RS, dr. Danilu Türku pobudo za proučitev postavitve spominskega obeležja srbsko-ameriškemu znanstveniku Mihajlu Pupinu

Znanstvenik Mihajlo Pupin je bil rojen pred 154. leti, 9. oktobra 1854 v Banatu; zaslužen je za slovenstvo, da so simboli Gorenjske ostali v okviru današnje Slovenije.

Mag. Ekar je zapisal: "Ta pobuda za strokovno in politično proučitev, presojo se nanaša na zaslužnost svetovnega znanstvenika Mihajla Pupina za zasluge za Slovenijo, da je v letu 1919, to je po zaključku prve svetovne vojne dosegel pri ameriškemu predsedniku Willsonu, da so že iz napisane listine o razdeljevanju ozemelj vključi in pripoji k Italiji tudi področja, ozemlja Bleda in Jesenic, zahodnega dela Julijskih Alp, tudi z najvišjim vrhom Juliskih Alp, Triglavom, simbolom slovenstva. Mihajlo Pupin je pri ameriškem predsedniku dosegel, da so se to tik pred dokončnim podpisom ta ozemlje izvzela. V zahvalo za to zaslužnost in dejanje so MIhajlu Pupinu na Bledu dodelili leta 1922 častno občanstvo Bleda. V letošnjem letu, pred sklenitvijo praznovanja in obeleževanja 230 let prvega vzpona slavnih Bohinjcev na vrh Triglava, smo planinci, kar nekajkrat pomislili se zamislili, kje bil bil naj višji slovenski vrh slovenstva, če zaslužni svetovljan Mihajlo Pupin ne bi bil tako zavzeto naklonjen Sloveniji in tako vplivno prepričljivo upoštevan, da se je na njegovo intervencijo izločilo to slovensko ozemlje in ostalo tako še do današnjih dni."

Predsednik slovenskih planincev upa, da se bodo za to pristojne strokovne institucije in tudi država Slovenije objektivno opredelili do te planinske pobude.

Urška Šprogar
 

Vecer.si 16.10.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti