Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kampiranje v Soški dolini je posebno doživetje

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Soška dolina ponuja raj za navdušence kampiranja, ki svoje bivanje lahko popestrijo z tudi veliko mero adrenalinsko obarvanih doživetij


Foto: (Carmen Leban)
Kamp Korita je ustanovil Jože Kašca, danes pa ga vodi njegov vnuk Peter Della Bianca.

Ponudbe je veliko, a žal je sezona prekratka, kar je posebej značilno za letošnje leto, ko je bilo večino junija slabo vreme, septembra pa se je močno ohladilo.

Med bolj zanimive gotovo sodi Eko kamp Korita, ki je ob Malih Koritih ob glavni cesti, ki pelje iz Bovca proti Vršiču in se ponaša z bogato in dolgoletno tradicijo. Kamp je leta 1987 odprl takrat 64-letni letni Jože Kašca, ki danes šteje zavidljivih 85 let. Takrat so se v Posočju šele pojavljali zametki turizma in je bilo odprtje take ponudbe dokaj pogumno dejanje. Od lanskega leta naprej kamp uspešno vodi vnuk Peter Della Bianca, ki je vpeljal številne novosti. Nono Jože je turistom ponujal klasično ponudbo kampiranja, vnuk pa je polovico kampa preuredil v ekokamp. Gre namreč za kamp, ki ni podvržen pridobitvam sodobnega časa - nima električne energije, v njem pa so vsi materiali naravni, vključno z lesenimi nadstreški, pod katerimi so že postavljeni šotori, opremljeni s posteljnino, tako da se turist lahko udobno namesti, čeprav nima svoje opreme za kampiranje. Gre za nekakšen nadomestek med mladimi zelo priljubljenih mladinskih hotelov, ki pa so v tem primeru povezani z naravnim okoljem in omogočajo udobno bivanje v naravi. Ponudba je nastala v sodelovanju s celjsko turistično agencijo Adrenalinček, ki pomaga tudi pri trženju programov. Poleg tega pa ponujajo otroško igrišče, ki je prav tako narejeno samo iz naravnih materialov.

Sicer pa je tovrstna ponudba primerna tudi za obdobje slabega vremena, ko je bivanje v kampu vse prej kot prijetno. Obiskovalcem sta na voljo tudi objekt v stilu planinske koče s 50-imi skupnimi ležišči in mobilna hišica, v kateri je urejen apartma.

Med obiskovalci Eko kampa Korita najdemo predvsem ljubitelje aktivnega dopusta in prav to je eden izmed razlogov, da jim ponujajo dva-, tri-, pet- in sedemdnevne programe. Ti zajemajo različne adrenalinske avanture, od vodnih športov, kamor uvrščamo rafting, canyoning, hidrospeed, kajakaštvo, do planinskih in kolesarskih izletov, ribolova, jamarstva, konjeništva in še bi lahko naštevali.

Kot pravi novopečeni lastnik Peter Della Bianca, so v letošnji sezoni, ki je bila zaradi slabega vremena nekoliko slabša kot v minulih letih, med obiskovalci beležili največ Angležev, Ircev, Avstrijcev in Italijanov, občutili pa so večji izpad nemških gostov.

Gostom, ki so nastanjeni v kampu, ponujajo tudi možnost prehranjevanja na le streljaj oddaljeni Turistični kmetiji Jelinčič, kjer jim je na voljo ekološko pridelana hrana, od mesa do sirov, skute in mesnih izdelkov, sami pa pripravljajo tudi domači kruh.

Večina gostov je še vedno naključnih, njihov čas bivanja pa se je iz dveh ali enega tedna znižal na povprečno pet dni. Kot prav Della Bianca, opaža, da je vse bolj prisoten trend krajših počitnic, ki jih turisti raje razporedijo na več terminov. Za aktivno preživljanje počitnic se odloča vse več obiskovalcev srednje generacije, starih med 40 in 50 let, kar dokazuje, da adrenalinski športi niso namenjeni zgolj mladim.

V letošnji sezoni so v kampu beležili okoli 20-odstotno zasedenost, kar je zadovoljivo, še bolj pa bodo zadovoljni, ko bodo dosegli pričakovano 50-odstotno zasedenost. Med obiskovalci je vse več tranzitnih gostov, predvsem je veliko motoristov, za katere je slikovita ovinkasta cesta, ki pelje čez prelaz Vršič, poseben izziv. Nekoliko manj je kolesarjev, saj je za marsikaterega rekreativca Vršič prevelik zalogaj.

Nadiža

Nekoliko nižje v dolini, na Kobariškem, je kamp Nadiža, ki je v Podbeli, slikovitem delu Breginjskega kota, ki se ponaša s svojevrstno naravo, leži pa ob eni najtoplejših in tudi zdravilnih rek v Slovenije. Da ima Nadiža posebne blagodejne učinke, ki vplivajo na kožo in kožne bolezni, so znali povedati že naši dedki in babice, opravljene pa so bile raziskave, ki to potrjujejo. Kamp Nadiža je primeren tudi za družine z majhnimi otroki, saj se lahko razposajeno igrajo ob reki ali v njej, v kampu pa jim je na voljo sodobno urejeno otroško igrišče. V kampu ponujajo najem počitniških prikolic, ki so že opremljeno z posteljnino, primerne pa so za večje družine, saj zajemajo tudi predprostor, v prikolicah pa sta hladilnik in štedilnik, posoda, pribor in miza s stoli. Vse prikolice imajo tudi satelitsko anteno, v kampu pa se je mogoče priključiti na internetno povezavo s svojimi prenosniki ali uporabljati stacionarni računalnik, ki je na voljo v skupnih prostorih. V kampu so urejeni parkirišče in športna igrišča.

Obiskovalci kampa se lahko poleg kopanja in brezskrbnega poležavanja ob reki odločijo za številne adrenalinske športe, med katere sodi tudi padalstvo. Prav nad kampom se namreč dviga mogočna gora Stol, na kateri je eno najbolj znanih vzletišč za jadralne padalce.

Kamp Nadiža so odprli leta 1994. Letošnja sezona se je zaključila minuli vikend, prihodnje leto pa naj bi kamp razširili ter zgradili objekt z gostinsko ponudbo in apartmaji.

V Kampu Nadiža so letos beležili dvanajst odstotkov več turistov kot v lanski sezoni. Med gosti prevladujejo Slovenci, med tujci pa je največ Nemcev, Nizozemcev, Belgijcev in Avstrijcev. Opažajo trend daljših obdobij bivanja, saj poleg vikend obiskovalcev skoraj ni več gostov, ki ne bi pri njih ustavili vsaj za teden dni, vse več pa je takih, ki si privoščijo dvo- ali tritedenske počitnice.

Po podatkih Lokalne turistične organizacije Sotočje, ki pokriva turistično dejavnost v kobariški in tolminski občini, je letos do konca avgusta v kampih prenočevalo 47.348 obiskovalcev, med katerimi je bilo 16.787 Slovencev, 10.625 Nemcev, 4620 Nizozemcev, 3309 Avstrijcev, 2242 Italijanov ... Med obiskovalci pa najdemo tudi Američane, Novozelandce, Turke, Skandinavce, skratka obiskovalce skoraj z vsega sveta. Na področju, ki ga pokriva bovški LTO, podatki za letošnjo sezono še niso zbrani. Je pa obiskovalcev zagotovo še več kot na kobariškem in tolminskem.

Se pa na vseh teh območjih zavedajo, da je prav kampiranje tista oblika turizma, kateremu bi kazalo nameniti več pozornosti, saj si vse več ljudi želi počitnic v naravi.

vnuka in nononota Peter Della Bianca, ki je od svojega nona Jožeta Kašce letos prevzel upravljanje kampa. Jože Kašca je uredil kamp pri 64 letih in ga vodil 20 let, do svojega 84. leta. Čeprav je vajeti vzel v roke vnuk, mu nono s svojimi bogatimi izkušnjami in nasveti še vedno stoji ob strani.

 


Foto: (Damjan Leban
Kamp Nadiža


 

Foto: (Carmen Leban)
Tako se šotori v kampu Korita.


 

Foto: (Damjan Leban)
Kamp Nadiža

Carmen Leban

 

Vecer.si 15.10.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti