Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ražnova Suha

Bohinjsko jezero in dolina v megliJanez Pikon: Jutranja megla visi v Ukancu, kjer se pod Ukanško Suho po gozdni vlaki pod Stopmi vzpnem do in mimo lovske koče Na Melju, po neoznačeni, vendar prehojeni stezici Ražnove Suhe pod Malim vrhom dosežem stezo, ki vodi z Vogla v smeri Komne.

Ražnova Suha

Po bližnjici in gozdni vlaki začnem z jase pred studencem Ukanške Suhe proti najbolj zahodnem ovinku, ki pripelje z Vogla po Žagarjevemu grabnu. Nad ovinkom neoznačena stezica krene severno in se strmo vzpenja južno ob predelu Pod stopmi in izvira omenjenega potoka. Sonce topi jutranjo meglo, vedno lepši pogled po dolini z višino dobiva na še lepši preglednosti. Mokra trava visi na stezo po strmem pobočju vse do odcepa severno v smeri predela Na Melju in lovske koče. Po lepo speljani stezici prisojnega pobočja dosežem lovsko kočo na razglednem grebenu pod Malim vrhom.

Nad Ukanško Suho proti Pršivcu, lovska koča Na Melju, Bohinjsko jezero

Koča je po zunanjem videzu primerno vzdrževana, čeprav verjetno bolj malo obiskana, razen naključnih obiskovalcev, željnih lepih razgledov po dolini, ki jih je tukaj v izobilju. Počitek združim s sprehodom do pečine pod Pleše (1610 m) in Malim vrhom (1642 m), kjer po slabše prehojeni stezici dosežem razgleden in prepaden rob pod steno omenjenih vrhov. Prepričan, da sem danes na razglednem območju sam, se vrnem do koče in opazim dve planinki, ki ju pot vodi mimo in višje po grebenu na Bogatin in Komno. Opazim njuno izkušenost v gorah glede orientacije in poznavanja poti, zato jima moja pomoč po brezpotju ni potrebna in po krajšem pogovoru zapustim razgledno področje z lovsko kočo.

Nadaljujem po obsijani gozdni dolini na rob preglednega območja Ražnove Suhe pod Malim vrhom. Razmeroma hitro dosežem stezo proti Komni, kjer nadaljujem južno na planimo Za Migovcem (1629 m). Snežna konta (1546 m) nižje pod planino pripada opuščeni planini, sledovi hleva ali stanu na robu so še vedno dobro vidni na z rušjem poraščenih blagih visokogorskih pašnikih z zelo lepimi gorami na južnem grebenu z najbolj izpostavljeno Podrto goro (2061 m).

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Ražnova Suha

Ražnova Suha Podrta gora

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti