Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Praznica

Nad planino PraprotnicaJanez Pikon: Predel Praznica med planino Zajamniki in planino Praprotnica je precej manjši od vrhov v širšem območju in višje nad planino Konjska dolina je bolj malo znano območje s poraščenim grebenom in močvirjem.

Praznica

Poljana, dolina med gozdnimi vrhovi, kjer domuje bolnica 'E' ali ambulanta 'E' nad planino Konjska dolina, se zahodno nad dolino dvigajo trije bolj malo poznani gozdni vrhovi, katere poznajo le domačini ali mogoče še kdo, ki podrobneje pozna predel širše v okolici bolj poznanega Javorovega vrha (1482 m) zahodno za planino Jelje. Najvišji in najobsežnejši od treh vrhov se jugozahodno nad Poljano dviga ne razgledni Rušov vrh (1460 m). Severno od Rušovega vrha delno poraščena in zelo razgledna Gavnica (1422 m), ki z razgledom po Julijcih ne zaostaja veliko za bolj znanim in dostopnim Javorovim vrhom. Med obema se proti zahodu nad Praznico (1150 m), že bolj proti planini Praprotnici (1212 m), skriva še Sodjevc (1430 m), ki združuje večjo grebensko območje nad omenjenimi planinami.

Planina Zajamniki, Zgornje Podjelje, Gozdni vrh Gavnica

Na razgledni planini Zajamniki (1280 m), nadaljujem po cesti v smeri planine Praprotnica in že sem na območju Praznice, ki se razprostira večinoma južneje z dvema gozdnima vrhoma, najvišja točka (1269 m) in manjšim močvirjem, kakor tudi severno proti zaraščenemu Srenjskemu pašniku, že na območju Lemovc pod Mesnovcem.

Po gozdni cesti severno ob predelu Lemovce nadaljujem do Razpotja pred Rudnim poljem, kjer se krožno vrnem na Goreljek.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Praznica

Gobe na Sodjevcu Studor in Blatce

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti