Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Črna gora

Greben Home s Črne goreJanez Pikon: Skupaj z grebenom Home, ki so podaljšek neprehodnega grebena jugozahodno v smeri Črne Prsti, spada Črna gora (1606 m) med težje dostopne gore na ožjem območju južno nad Bohinjsko Bistrico in vasjo Ravne.

Črna gora

Ob jutranjem prihodu na planino Za Črno goro (1340 m), ali Ravharsko planino opazim določene spremembe na planini, ki že dolgo ne služi več svojemu prvotnemu namenu. Med drugim opazim tudi obnovljeno streho stanu, lastnik je s tem preprečil nadaljnje propadanje objekta. Delno poraščena in strma gora se dviga nad planini Za Črno goro in Za Liscem. Zahodno nad planino, ki je še vsa bela od jutranje slane, nadaljujem mimo potoka, ta nikdar ne presahne in je dolga desetletja oskrboval koče in staje v času planšarstva na planini, ki izvira višje pod Policami, območja gore.

Bohinjska Bistrica, Črna gora (1806 m), Črna prst, Rušni vrh in Home

Tam, kjer je včasih stala Mallnarjeva koča, se vzpnem v gozd in poiščem stezico in po njej nadaljujem po jugovzhodnem pobočju pod Police nad Murovim štantom in poraščenemu Kurneku se vzpnem na greben danes zelo razgledne gore.

Meglice nad Bukovo dolino, Greben Home (1599 m) in Kobla (1498 m)

Po visoki travi, ki je še bela od včerajšnjega snega, ta se je ohranil na severnem pobočju, dosežem kar dolg travnat vrh z lepim razgledom po vsej Bohinjski dolini. Kljub občasnemu in rahlemu vetru, visokim oblakom na južnem grebenu, sneženju in občasnim krajšim dežjem je bilo tudi dovolj sončnih žarkov, skratka prijetno, manjkala ni niti mavrica, ki sem jo opazil nižje nad dolino v smeri Pokljuke.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Črna gora

Bukova dolina Četrt, Kozje robe

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti