Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski Kanin bo prihodnje leto povezan z italijanskim Caninom

Večer, Potovanja - Jože Jerman: Svet regije Furlanije - Julijske krajine je občini Kluže/Chiusaforte izdal gradbeno dovoljenje za začetek del za povezavo slovenskega smučišča Kanin z italijanskim smučiščem Sella Nevea, ki je dobilo tudi uradno ime Kanin/Canino.


Foto: (arhiv LTO Bovec)

Zaradi dolgotrajnega in težavnega pridobivanja soglasij pred izdajo gradbenega dovoljenja so se dela začela s trimesečno zamudo, čeprav so imeli vso potrebno tehniko na smučišču že pred poletjem. Projekt financira družba Promotur, ki upravlja pet smučarskih središč v sosednji regiji, med njimi tudi Trbiž, to je Višarje in Forni di Sopra. Del krivde za zamudo nosi tudi zamenjava oblasti v Furlaniji - Julijski krajini, saj je Promotur v državni lasti. Po sedanjem terminskem planu naj bi združeno smučišče Kanin/Canino sprejelo prve smučarje v sezoni 2009/2010.

Za to skupno smučišče bo veljala enotna smučarska vozovnica, upati je, da bi se ji pridružila tudi Kranjska Gora in Trbiž. Proge na novem smučišču se bodo razprostirale od nadmorske višine 2300 metrov na slovenski strani do 1100 metrov na italijanski, kjer pa je sneg vsaj kakšen mesec dlje, ker leži na severni strani, kamor sonce dolgo ne posije.

Nova kabinska žičnica Sella Prevala bo imela zmogljivost sto ljudi. Dve kabinski gondoli bosta v eni uri prepeljali 1300 smučarjev, zgornjo postajo bo imela kakšnih sto metrov nad našo spodnjo postajo štirisedežnice Prevala, spodnjo pa pri koči Gilberti. Kot zanimivost povejmo, da se je vodstvo Alpskega turističnega centra Bovec že povezalo z italijanskimi graditelji, ki naj bi odpravili nekatere napake pri gradnji naše proge Prevala, ker je pred spodnjo postajo tako ozka, da snega ne morejo teptati. Pa tudi proga se tako zoži, da je nevarna za slabše smučarje. Italijani naj bi po potrebi celo minirali skalni rob nad njo in jo tako razširili.

Nova gondola bo stala je 11,5 milijona evrov, ureditev proge pa še dodatnih 3,5 milijona evrov. In če k temu dodamo, da so na Selli Nevei lani zamenjali žičnico v dolino, nova je stala 15 milijonov evrov, vidimo, da so za posodobitev plačali kar 30 milijonov evrov. Koliko pa bo treba odšteti za ureditev hotelske in druge infrastrukture še ne vedo, vedo pa, da je sedanja obupno zastarela, pri čemer so ob vznožju obnovili samo en hotel. A imajo velike načrte, in to vkljub temu da niti sedanjih posteljnih zmogljivosti niso imeli nikoli popolnoma zasedenih.

Tudi v Bovcu ne držijo križem rok, čeprav se zdi nekaterim turističnim delavcem, da gre vse skupaj prepočasi. Tako se ni še premaknil projekt Žaršče, ki je nastal po stečaju francoskega podjetja Transmontagne in po katerem ne bi bilo samo 800 ležišč, ampak tudi vse ostale gostinskoturistične zadeve. Prvega septembra so zaprli spodnji, kopalni del najbolj znanega bovškega hotela Kanin in začeli obnovo, mesec dni pozneje pa bodo zaprli še ostali del hotela, ki naj bi še pred smučarsko sezono obnovljen pričakal prve goste. V središču Bovca je občina že dokončala mladinski hotel - hostel, štajerska investicijska skupina Žnider's pa gradi pred vstopom v Bovec, ob obvoznici pri industrijski coni, hotel, ki bo imel 80 postelj, wellness in še kaj. Posoški kovinarski grozd gradi na parkirišču pred slapom Boka hotel s 50 ležišči in vsemi potrebnimi prostori za raftarje: od shrambe za čolne do konferenčne dvorane. Načrtujejo, da bodo vsi trije hoteli sprejeli prve goste še letos.

Naravovarstveniki pa po svoje
Potem ko so pri Promotorju mislili, da so že skozi vse birokratske ovire, so jim načrte prekrižali naravovarstveniki, ki so prej dogajanje opazovali od daleč, tik pred zdajci pa povzdignili glas zaradi nameravane gradnje akumulacijskega jezera pri koči Gilberto, iz katerega bi črpali vodo za zasneževanje nove proge. Zdaj jo črpajo iz doline, vendar je ni dovolj, tako da lahko smučišča samo dodatno zasnežujejo. Ali bo njihov protest uspešen, se še ne ve, so pa vso zadevo prestavili za tri mesece.                      

Jože Jerman

Vecer.si 01.10.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti