Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pelikanova pot delno še nevarna

Večer, Celjsko – Metka Pirc: Zunaj poti še vedno spravljajo drevje, zato je takrat nevarno hoditi po gozdu in je pot zaprta


Foto: (Metka Pirc)
Obiskovalcem svetujejo, naj ne hodijo s poti, ker je drevje polomljeno in vejevje še pospravljajo.

Pelikanova pot, ki jo je močno poškodovalo julijsko neurje, počasi dobiva svojo podobo. V poletnih mesecih so gozdarji zaradi nevarnosti odsvetovali hojo po tem območju, nevarnost pa tudi jeseni še ni povsem mimo. "Izvedena je osnovna sanacija, poti so odprte in prehodne. Zunaj poti pa še vedno spravljajo drevje, zato je takrat nevarno hoditi po gozdu in je pot zaprta. Ob začetku poti je nameščena opozorilna tabla, ponavadi pa se to dogaja v dopoldanskem času," je pojasnil Robert Hostnik iz celjske enote Zavoda za gozdove. Sanacija naj bi bila gotova konec prihodnjega meseca. "Delo je zelo nevarno, zato poteka počasneje. Obiskovalci naj ne hodijo s poti, ker je drevje polomljeno in nikoli se ne ve, kdaj se kaj zlomi," je svetoval Hostnik.

Kljub temu da je pot med Celjani zelo priljubljena in da ima svoj zgodovinski pomen, je to območje še vedno v zasebni lasti, zato je moral za čiščenje poti poskrbeti lastnik. Po zakonu o gozdovih imajo obiskovalci v gozd prost vstop ne glede na lastništvo, omejitve se nanašajo le na nabiranje plodov in na to, da se v gozdu ne dela škoda. Kadar je obisk v gozdu nevaren, pa obiskovalci po njem hodijo na lastno odgovornost.

Pelikanova pot je med Celjani zelo priljubljena, ima pa tudi zgodovinsko vrednost. Uredili so jo namreč leta 1957 na pobudo fotografa Josipa Pelikana, ki je bil tudi član takratnega Olepševalnega društva. Mojster fotografije je rad zahajal na grad, od koder je naredil tudi nekaj lepih panoramskih posnetkov. Ker mu je bila hoja po cesti predolga, je predlagal, da uredijo in očistijo pot skozi gozd. Po več kot pol stoletja pa bi bilo na tem območju treba uskladiti javni in zasebni interes. Celje ima sicer na tem področju že nekaj prakse, saj so z odkupi lepo uredili mestni gozd, grajsko pobočje pa v tem pogledu še ni rešeno.

Kot je povedal solastnik omenjenega gozda Alojz Zupan, je na potezi občina, saj je on zemljišče pripravljen prodati. Na celjski občini pa so dejali, da je ureditev poti sicer res v interesu občine, vendar na tujo lastnino ne morejo posegati. "Bili so pogovori med občino in lastnikom, a so zastali zaradi visokih zahtev lastnika tega gozda," je povedala vodja službe za odnose z javnostjo in promocijo na Mestni občini Celje Barbara Bošnjak.

Na podrta drevesa naletijo tudi sprehajalci ob sotočju Savinje in Voglajne ter na Kalvariji. Tudi to je posledica vrtinčastega vetra v neurju, ki se je sredi julija razbesnelo od doline Košnice skozi polulski graben do zahodnega pobočja Starega gradu, Osence in Jožefovega hriba. Hostnik pravi, da mora za podrte topole na sotočju poskrbeti lastnik, saj zavod za to ni pristojen. "Podobno je tudi s Kalvarijo. Tam smo na enem delu že označili drevesa za posek, drugi del pa ni v naši pristojnosti," je še pojasnil Hostnik.


Metka Pirc

Vecer.si 30.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti