Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vogel

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Utrdba na sedlu Globoko Notranjost vojaške karavle
Šija, Lepa Suha, Rodica Bohinjski Migovec
ponedeljek, 29. september 2008, ob 22:22, Janez Pikon, ogledov: 2129

Zahodni grebenJanez Pikon: Greben gora zahodno od vrha Šije se spusti v najglobljo škrbino, zatem se v silovitem vzponu požene proti najvišjim dvatisočakom. Znanilka tega zaleta je lepa piramida Vogla, po nej se imenuje Smučarski center Vogel.

Megleno morje nad Bohinjsko dolino s hladnim jutrom in prelepim razgledom po Julijskih Alpah me spremlja vso današnjo pot. Nad Voglovo Jelovico in Konjske Ravne me vse do planine Zadnji Vogel (1413 m) spremlja zaradi nizkih temperatur tudi slana, ki se je topila šele s soncem na pobočju. Desno v smeri Komne na planino Kal (1346 m) še ni posijalo, toda višje na pobočju Konjskega vrha (1739 m) že prijetno greje.

Jutro nad Ukancem, Konjsko sedlo in Bohinjski Migovec, Globoko proti Voglu

Dobra vidljivost danes pričara lepe poglede po okolici in višje na greben južno bohinjskih gora. Globel (1486 m) pod Konjskim vrhom z manjšo mlako gosti dva gamsa, toda ob mojem prihodu na manjše sedlo pred globeljo, zbežita v smeri rušnatega pobočja proti sedlu med Konjskim vrhom in Bohinjskim Migovcem (1901 m). Označena steza vodi na Konjsko sedlo (1782 m) bolj levo pod južnimi gorami, tako da se dobro vidi smer pristopa s sedla na Mejo (1996 m).

Meja in Vrhu nad Škrbino, Konjsko sedlo, Vrh Meja z grebenom

Po severnem grebenu na goro je pristop neoznačen, le nekaj možicev v pomoč, vendar zelo hitro sem na temenu gore z danes prvim in prekrasnim pogledom po Primorski. Nadaljevanje po grebenu v smeri prevala Globoko (1828 m) je en sam užitek, prečenje številnih vrhov, (1923 m), Rušnati vrh (1915 m), Vrh Planje (ali Snežni vrh 1863 m) opravim mimogrede brez večjega napora in že sem na prevalu, kjer si ogledam ruševine in ostanke obeh vojaških objektov iz preteklosti, na območju predela.

Proti Voglu (1922 m) nadaljujem bolj po grebenu, kot po označeni stezi nižje. Pred Vrhom Krnic (1896 m) se zopet povzpnem na zobati greben in nadaljujem vse do vrha Vogla. Spustim se nižje pod Vrata (1725 m), kjer po zgornji stezi zopet po grebenu v smeri vrh Dlani (1862 m ) in Šije (1880 m), zaključim današnjo razgledno in razgibano grebensko potepanje. Za Visokim Orlovim robom (1800 m) se levo spustim mimo smučišča Šija na Orlove glave do Rjave skale in se vrnem v dolino.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker