Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Lanževica

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Lanževica

Plaski Vogel, 2348 m Sedlo Vratca, 1803 m
Triglavska sedmera jezera Lepa Komna 1681 m
nedelja, 28. september 2008, ob 08:27, Janez Pikon, ogledov: 3215

V smeri Južno Bohinjskih goraJanez Pikon: Zapuščamo svet Spodnje bohinjskih gora na najbolj zahodnem delu Komne, kjer se pričenja mogočen vzpon osrednjega gorovja Triglavskega pogorja. Mejni kamen nove skupine, nenavadna gora, brezoblična gora brez pravega vrha, Lanževica.

Košata vzpetina nad Bogatinskim sedlom spada med redke gore Julijskih Alp, ki ne premorejo nobene prave pečine ali mogočnejše stene. Na tem območju je vse okroglo, bolj položno kot strmo, prej počasi zaobljeno kot robato. S pogledom s Komne proti Lanževici (2003 m) dobimo občutek, da je celotno območje dvignjeno nad Lepo Komno in dolino Gracije.

Lanževica (2003 m), Vratca (Bogatinsko sedlo, 1803 m), Planina Na Kraju

Pozimi, ko območje Komne prekrije snežna odeja pa je tukaj povsem drugače, raj za turne smučarje je brezmejen in skoraj ni ovir za brezskrbno potepanje po oblih, zasneženih vršičih, prekritih s debelo snežno odejo, ki jo je na prostranem območju Spodnje in Lepe Komne vsako leto v izobilju.

Lanževica (2003 m), Čelo, Travniška skupina, Srednji vrh 1874 m

Člani planinske sekcije LIPBLED začnemo z dnem od Koče pri Savici (653 m) po klasični mulatjeri mimo Doma na Komni (1520 m) in s krajšim postankom v Koči pod Bogatinom (1513 m) ob zaužitju toplega čaja in pogovoru z prijazno oskrbnico Anico. Ugibamo ali nam bo vreme naklonjeno za naše nadaljevanje po dolini Gracije, kamor se odpravimo toplo oblečeni in pripravljeni za hladnejše potepanje po Lepi Komni z okolico.

Po dolini Gracije nas spremlja tudi hladen veter, ki se proti sedlu Vrata (Bogatinsko sedlo), njegova moč samo še stopnjuje, čeprav se nad vidljivostjo ne moremo pritoževati.

Mimo številnih mejnih kamnov iz preteklosti nadaljujemo desno po grebenu preko oblega vršiča Vrh nad Gracijo (1919 m) v smeri današnjega cilja nad Lepo Komno. Na Lanževici si poiščemo primerno zavetje nižje pod vrhom, saj razmere kakršnje vladajo tukaj ne vztrajamo dolgo.

Krajši postanek z razgledom po okolici s krajšo malico in že se spuščamo do odcepa pred Oslovo škrbino (1824 m) levo pod Srednjim vrhom (1874 m) v smeri Lepe Komne.

Arheološko znana Poljanica (1628 m) in višje pod rušnatimi vrhovi Kal (2001 m), Osojni Kal (1976 m), Kraj Kala (1855 m) s prostranimi pobočji Lepe ruše nižje, nas spremljajo z leve vse do planine na Kraju, kjer si privoščimo daljši počitek, pred vračanjem v dolino do Doma pri Savici.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker