Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V gore slabo opremljeni

Gorenjski glas, Deželne novice – Cveto Zaplotnik: Miro Pogačar, predsednik Planinskega društva Radovljica in Gorske reševalne zveze Slovenije:

"Nekateri še vedno odhajajo v gore pomanjkljivo opremljeni ali brez znanja o uporabi opreme."
Planinsko društvo upravlja z Roblekovim domom na Begunjščici, z Valvasorjevim domom pod Stolom in s Pogačnikovim domom na Kriških podih. Tudi letos ste bili aktivni pri obnovi teh postojank ...
"Pri Roblekovem domu smo uredili zunanji točilni pult, glavna letošnja investicija pa je bila na Kriških podih, kjer smo obnovili zimsko sobo in zgomjo postajo tovorne žičnice, v domu pa smo zamenjali tudi okna in kritino na strehi ter uredili novo fasado. V obnovo postojank smo letos vložili okoli 80 tisoč evrov denarja, poleg tega so naši člani opravili še preko sto prostovoljnih ur."

Kaj načrtujete pri obnovi teh postojank v naslednjih letih?
"V prihodnje bo treba posodobiti kuhinje, imamo pa že tudi nacrte za ureditev čistilne naprave pri domu na Kriških podih. Ker bo to za društvo prevelik finančni zalogaj, računamo na pomoć države."

Kako oskrbujete postojanke?
"Valvasorjev dom oskrbujemo po cesti, Roblekov dom s pomočjo helikopterja, Pogačnikov dom pa s tovorno žičnico, ki smo jo pred leti temeljito obnovili."

Kakšen je bil letos obisk postojank?
"Obisk je bil nekoliko manj-ši kot lani, verjetno je na to vplivalo tudi nestanovitno vreme. Planinskim kočam se zaradi vse manjše potrošnje planincev ne piše najbolje. Predvsem pri Valvasorjevem domu opažamo, da nekateri zavzamejo le parkirišče in gredo na stranišče, v domu pa ne pustijo niti centa."

Ste tudi predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije. Kakšna je letošnja bilanca nesreč v gorah?
"Letošnja bilanca je v pri-merjavi z lansko precej "črno" bilanco dokaj ugodna, do sredine septembra smo imeli 228 intervencij v gorah. Do konca leta se lahko še marsikaj zgodi, vendar upam, da lanskega rekorda (349 intervencij) ne bomo dosegli."

Kako je s statusom gorskih reševalcev?
"Denar za opremo in izobraževanje je zagotovljen, problem je v tem, da reševalci ne morejo kadarkoli zapustiti delovnega mesta in iti na reševanje ali usposabljanje. Ko je reševalna akcija na delovni dan dopoldne, je včasih že problem, kako zbrati zadostno število reševalcev; s tem pa ni nikoli težav v sobotah in nedeljah. Na neurejen položaj reševalcev opozarjamo že dlje časa, a razmere se praviloma začnejo urejati sele potem, ko se zgodi huda nesreća."

Kako opremljeni in usposobljeni odhajajo Ijudje v gore?
"Nekateri so še vedno pomanjkljivo opremljeni, predvsem pa opažam, da premalo investirajo v znanje. Zlasti zimska oprema je lahko zelo nevarna, če je ne znajo uporabljati. Veliko parov odhaja v hribe le z enim nahrbtnikom, pravilpma ga nese mož, a će se mu kaj zgodi, ostane žena brez vsega. Le malokateri planinec si za pot v gore omisli planinskega vodnika."

Cveto Zaplotnik

  26.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti