Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Le kje je obvozna cesta?

  23.09.2008

 

sobota, 27. september 2008, ob 12:59, Franci Savenc, ogledov: 1877

Gorenjski glas. Pisma bralcev: Tako kot vedno v enem od lepih dni med vikendi, sem se tudi za nedeljo, 6. septembra, odločila, da grem v hribe.

Vremenska napoved je bila za dopoldanske ure še primerna za vzpon nad 2000 metri. Za Julijce so napovedovali slabo vreme že dopoldne, hoja po grebenih je vse prej kot varna, če okoti tebe treska in grmi; zato sem se že v soboto odločila, da grem na Storžič preko Žrela, ter sestopim na Kališče in v Mače. Za takšno turo je potrebna dobra logistika, saj te mora nekdo odpeljati do Doma pod Storžičem in priti iskat v Mače. Vse sem si uredila in z veseljem pričakovala nedeljsko jutro.

Ob peti uri je zazvonila budilka, sledil je zgodnji zajtrk in moj logist me je odpeljal proti Lomu. A gej ga zlomka! V Tržiču, pri Mercatorju, zapora ceste, na cesti redarji. Takrat sem se spomnila, da je Šuštarska nedelja. Redarju povem, da grem do Loma, on pa meni odvrne, da je cesta skozi Trzič zaprta, ter da se do Loma da priti le iz Podljubelja. Ni mi preostalo drugega, kot da obrnem, priznam, da z nejevoljo, in se odpeljem do PodljubeIja. Nikjer nobene oznake, da je obvoz, da je kje sploh možno priti v Lom. V nedeljskih jutranjih urah mi je pritisk že pošteno narasel. Gledam zemljevid in nikjer ni označena nobena cesta, ki bi iz Podljubelja pripeljala v Lom. Vse se končajo v centru Tržiča, a do tja pač ne moreš, tu pa je vse zaprto. Obrnila sem in se odpeljala nazaj v Kranj. Nikar mi ne recite, da bi šla lahko na Veliki vrh nad Kofcami. Ne, če sem se odločila za Storžič, grem tja, ali pa nikamor.

Po prihodu domov sem prižgala radio in ravno slišala obvestilo, da bo pot skozi Tržič motena, da je za obvoze poskrbljeno in da naj obiskovalci in vozniki spoštujejo navodila redarjev. V roke sem vzela še najnovejši Avto atlas Slovenije, ki ga je izdal Geodetski zavod Slovenije. Ne, tudi v tem atlasu ni ceste, ki naj bi me pripeljala iz Podljubelja v Lom. Morda sem ena tistih, ki ne pozna in ne ve, da ta cesta obstaja, ampak zamislite si, kakšna bi bila reakcija nekoga, ki je iz drugega konca Slovenije tisto jutro prišel v Tržič, da bi naredil turo na Storžič čez Žrelo, pa še do Loma ni mogel priti. Kaj pa reševalci, gasilci itd.? Tudi oni v takem primeru ne morejo do Loma? Aja, pravite, da takšna cesta obstaja? Potem pa verjetno v Tržiču še niste slišali za table, ki označujejo obvoz in usmerjajo obiskovalce, kje naj peljejo. Če takšna cesta obstaja, jo poznate le domačini, a vedite, da je tržiški konec turistično zanimiv in da ga obiskujemo tudi Ne-Tržičani. Na koncu vas prosim, da mi sporočite, kje je takšen obvoz oz. ta cesta, če me, slučajno, naslednje leto na Šuštarsko nedeljo spet zanese v tržiški konec.

J. JUSTIN,
Kranj
 

Komentiraj (2):

Slavc Rožič, sobota, 27. september 2008, ob 19:04

Spoštovana Ne-Tržičanka

Imaš kar prav, označb ni bilo in tako kot ti se na tihem vsako leto na Šuštarsko nedeljo jezimo tudi prebivalci Loma, Jelendola pa še kdo drug verjetno.
Drugače pa je bil obvoz čez Čegelše, Ravne in do cerkve Sv. Andreja na Trgu svobode, nato pa skozi Gaso ( Partizanska cesta ) do Cankarjeve in naprej proti Slapu. Namesto 500m skozi Tržič 7 km obvoza.

Lep pozdrav

Uroš Ahačič, sobota, 27. september 2008, ob 19:05

Spoštovana Jelena, mogoče res ni pisalo obvoz Lom, če ste se pa vi peljali mimo vidne table OBVOZ, pa to ni ravno problem ki bi ga bilo potrebno obešat na veliki klin in če dodam še to, obvoz vsako leto, že 41. zapored pelje iz Podljubelja nazaj do mestnega jedra in po Partizanski cesti, izmenično s pomočjo semaforja, proti Dolini, Jelendolu, Lomu, Grahovšam, Slapu...

eXTReMe Tracker