Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najbolj nevaren sprehod na svetu?

Žurnal 24:"Sprehajanje" po gori Hua Shan na osrednjem Kitajskem osreči vse, ki imajo radi nevarnost. Vrtoglavica in hitro bitje srca zagotovljena.

Najnevarnejši sprehod na svetu tole najbrž res ni, je pa zelo daleč od sprehoda po parku. Hua Shan oziroma gora Hua je ena od petih taoističnih svetih gora na Kitajskem. Hua, ki se dviga približno sto kilometrov vzhodno od mesta Xian v kitajski provinci Shaanxi, ima pet glavnih vrhov – najvišji je Južni vrh z 2160 metri nadmorske višine, najnižji pa Severni vrh (1613 metrov), na katerega vozi gondola. Tempelj je na čarobni gori stal že pred dobrima dvema tisočletjema, ljudje pa so verjeli, da v Hui živi bog podzemlja.

Nevarni sprehodi, na katere po prelepi in spokojni gori Hua romajo ljudje, ki nimajo z gorami in plezanjem skoraj nobenih izkušenj, se običajno začnejo na Severnem vrhu, od koder poti vodijo na Zahodni, Osrednji, Vzhodni in Južni vrh. Najbolj strašljiv je vzpon (pot je delno opremljena z varovalnimi ograjami in "zajlami") na Južni vrh, o katerem na internetu lahko preberemo veliko. Strme in gladke stene, prepadi, vrtoglavi pogledi navzdol ... In čeprav fotografije dokazujejo, da je vzpon vse prej kot lahek, mnogi pravijo, da v resnici vse skupaj ni tako grozno, kot opisujejo drugi. A kadar se vreme nenadoma poslabša, vzpon in spust (ta naj bi bil zaradi utrujenosti še težji) postaneta zares nevarna. Nesreče se dogajajo (ljudje po gori lezejo v vseh letnih časih), a podatkov o njih ni, saj jih Kitajci ne dajo v javnost. Poglejte fotogalerijo in presodite sami!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku " Najbolj nevaren sprehod na svetu?"

Tomaž Ogrin,

V fotogaleriji je še bolj vidno, kje vse rastejo drevesa, skoraj iz nič pa kakšna vremena dajo skoz, si lahko mislimo...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti