Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na Gabrcu

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Klemenječe

Planina Jelje (zgornje) Na Melju, ob ogradi
četrtek, 25. september 2008, ob 08:00, Janez Pikon, ogledov: 1510

KlemenječeJanez Pikon: Na Melu pred razglednim predelom Klemenječe nad Pokrovcem oblaki zakrijejo toplo sonce, vendar še vedno je prijetno za razgledno prečenje s Spodnjega Goreljka do planine Zgornje Jelje pred Javorovim vrhom.

Pobočje severno nad Pokrovcem se začne Na Melu, pašniku nad Spodnjim Goreljkom, le lučaj pred razglednim območjem Klemenječe, za katerega lepo skrbi lastnik, ki si je tukaj že pred mnogimi leti postavil pravo malo domačijo z vsem kar sodi zraven.

Planina Jelje (zgornje), Spodnji Goreljek, v ogradi

Pod gozdnim vrhom Črnelč (1341 m) je prisojna domačija lepo vidna z doline, kot večji del območja Na Gabrcu v smeri proti planini Jelje.

Predeli s precej zapuščenimi pašniki in stanovi me spremljajo povsod po okolici, vendar kljub delni poraščenosti, tudi razgledni poti. Pravo nasprotje je opaziti na Poljani, včasih precej večjem pašniku nad Zajereko, kjer je zahodno do planine Jelje, pobočje že očiščeno.

Ravno med mojim obiskom čistili zahodno pobočje pred planino Jelje, kamor prispem in nadaljujem na najbolj razgledno točko, kjer je lep razgled proti zahodu in Julijskim Alpam.

Razgled z najvišje točke planine (1362 m) danes ni najboljši, nadaljujem severno mimo Gmajnice (1358 m) in Črnega vrha (1348 m) do hotela Jelka na Zgornjem Goreljku, ter se mimo številnih počitniških hišic levo pred spomenikom NOB in kapelice nižje, vrnem pod Madanco (1287 m) in potočkom Karlovec na Spodnji Goreljek.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker