Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Gabrcu

KlemenječeJanez Pikon: Na Melu pred razglednim predelom Klemenječe nad Pokrovcem oblaki zakrijejo toplo sonce, vendar še vedno je prijetno za razgledno prečenje s Spodnjega Goreljka do planine Zgornje Jelje pred Javorovim vrhom.

Na Gabrcu

Pobočje severno nad Pokrovcem se začne Na Melu, pašniku nad Spodnjim Goreljkom, le lučaj pred razglednim območjem Klemenječe, za katerega lepo skrbi lastnik, ki si je tukaj že pred mnogimi leti postavil pravo malo domačijo z vsem kar sodi zraven. Pod gozdnim vrhom Črnelč (1341 m) je prisojna domačija lepo vidna z doline, kot večji del območja Na Gabrcu v smeri proti planini Jelje. Predeli s precej zapuščenimi pašniki in stanovi me spremljajo povsod po okolici, vendar kljub delni poraščenosti, tudi razgledni poti. Pravo nasprotje je opaziti na Poljani, včasih precej večjem pašniku nad Zajereko, kjer je zahodno do planine Jelje, pobočje že očiščeno.

Planina Jelje (zgornje), Spodnji Goreljek, v ogradi

Ravno med mojim obiskom čistili zahodno pobočje pred planino Jelje, kamor prispem in nadaljujem na najbolj razgledno točko, kjer je lep razgled proti zahodu in Julijskim Alpam. Razgled z najvišje točke planine (1362 m) danes ni najboljši, nadaljujem severno mimo Gmajnice (1358 m) in Črnega vrha (1348 m) do Hotela Jelka na Zgornjem Goreljku, ter se mimo številnih počitniških hišic pred spomenikom NOB in kapelice nižje, vrnem pod Madanco (1287 m) in potočkom Karlovec na Spodnji Goreljek.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Na Gabrcu

Planina Jelje Na Melju

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti