Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglavu nameril višino

Primorske novice: KANAL ► Pod Triglavom obeležje dosežku Valentina Staniča

Pri Domu Valentina Staniča pod Triglavom (2332 metrov nad morjem) bodo jutri slovesno obeležili 200. obletnico prve izmere višine Triglava, za kar je zaslužen prav kanalski duhovnik in hribolazec.

O Staničevem opravljenem delu ni nobenih uradnih dokumentov. Več pisnih virov (tudi Staničevi zapiski) pa pravi, da je duhovnik, čigar ime nosi kanalsko planinsko društvo, leta 1808 prvi določil višino naše triglave gore. Po nekaterih podatkih se je to zgodilo 21. septembra, po drugih dva dneva kasneje. Za meritve je uporabil barometer, s katerim je med drugim izmeril višino Watzmana na Bavarskem - bil je prvi, ki se je povzpel nanj.

200 let kasneje so kanalski planinci sklenili primerno obeležiti ta dogodek in jutri bodo pri Domu Valentina Staniča pod 2864 metrov visokim slovenskim očakom odkrili spominsko obeležje. Gre za relief ožjega območja Triglava (nad višino 1800 metrov), za katerega je načrt izdelal Marko Feguš, denar pa je prispevalo ministrstvo za visoko šolstvo. Kanalsko planinsko društvo dogodek pripravlja skupaj z društvom iz Koroške Bele, ki skrbi za Staničev dom. V kulturnem programu bodo nastopih učenci kanalske osnovne šole, o Staničevem podvigu pa bo spregovorila poznavalka njegovega dela dr. Tatjana Peterlin Neumaier. V nedeljo so predvideli še vzpon od doma na vrh Triglava in krajšo slovesnost na gori.

Če konec tedna vreme planincem ne bo naklonjeno, bodo slovesnost pripravili v dolini. Do obeležja in na Triglav pa se bo potem povzpela skupina bolj izkušenih planincev. AS
 

19.09.2008

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti