Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 23.09.08

Goličica: Diretissima

Rakova špica: Arihova smer

Rogljica: Iskalec lepote

Dachstein: Extremklassiker

torek, 23. september 2008, ob 01:14, Peter Mežnar, ogledov: 4548

Vzponi padajo kot zrele hruške v jeseni!

Prav lepo je pisati novice, ko ni treba brskati za osnovnimi informacijami in precej presenečen sem bil, da se je minuli teden toliko plezalo, čeprav so nekatere novice kar stare. Skratka, namesto pesniške širine boste deležni nekaj več skic, opisov in detajlov iz posameznih vzponov.

Mala Goličica

Tokrat sta me nadvse prijetno presenetila Rok Stubelj (AO Nova Gorica) in Miha Zupin (AO Kranj), ki sta v sredo, 10.09., v severni steni Male Goličice pod Prisojnikom preplezala novo smer. Smer poteka po zelo logičnih prehodih v steni in razen zadnjega raztežaja tik pred vrhom so težave zmerne. Izstopata zgolj drugi (VI+) in zadnji (VII) raztežaj. Smer sta imenovala Diretissima (VII/V, 500 m, 6ur) in če tam res ni še nihče hodil, potem je ime za to linijo v vpadnici vrha zelo primerno.

Nad Krnico

Še več dela sem/smo imeli, da smo skupaj z Borutom in Majo razvozlali kaj in kje so plezali minule dni. Jurij Hladnik, Maja Lobnik in Borutom Kozlevčar so, 11.09., plezali v severni steni Rogljice. Preplezali so novo smer Iskalec lepote (VII/VI, 700 m), ki se nekje na sredine stene priključi izraziti tanki poči, ki poteka preko belih plošč, ki pa je že bila preplezana, saj so v njej našli sledi predhodnikov. Najverjetneje je tudi zgornji del smeri prvenstven. Do težke poči (VII) nad zadnjo prečko je namreč veliko klinov s pomožnimi vrvicami in tudi vponkami, nato pa nenadoma nobenega več. Smer ponuja zelo lepo plezanje, katere glavna značilnost so za naše hribe izredno dolge poči. V smeri so pustili tri kline. Druščina je pljunila v roke zavrtela nekaj telefonov in kmalu ugotovila, da je omenjeno poč že plezal legendarni Stane Belak – Šrauf. Nihče pa ne ve natančno, kje so izplezali? V tem območju, spodaj bolj levo in zgoraj bolj desno poteka tudi Osrednji steber (IV+) in prav mogoče, da so zadnji klini v liniji posledica kakšnega zgrešenega vzpona.

Druga varianta je nastala bolj po pomoti, Jurij Hladnik je z Borutom Škarjo v Rakovi špici začel malo po svoje in preplezal nekaj samostojnih odsekov sicer precej lažje Arihove smeri. Zelo verjetno je prvih 150 metrov ter 70 m v srednjem delu stene prvenstvenih. V prvem delu težave segajo do -VI v srednjem delu pa do VI+/-VII. Za seboj sicer nista pustila klinov, sta pa izdelala precej natančno skico in vrisala smer. Za vse informacije o smereh v steni in koliko preplezanega je res prvenstvenega se močno priporočamo!

Iz življenja AO Nova Gorica

Člani AO Nova Gorica so zadnje čase zelo pridno udrihali po velikih klasikah naših gora. Izkoristili so vse luknje v vremenu, še bolj pa cenim dejstvo, da so mi znali o tem napisati nekaj stavkov. Pa kar po vrsti. Malo starejša novica je, da sta, 10.09., Mitja Gleščič in Jernej Arčon preplezala Helbo s Čopovim stebrom (VI-, A1, 1000 m). Nato sta, 12.09., Mitja Gleščič in Vanja Nastran izkoristila zadnje ure poletja in v Šitah uživala v smeri Belač-Zupan (V, 500 m). Uživaško plezanje je še podkrepilo spoznanje, da sta v steni sama. Mitja in Vanja sta, 20.09., odhitela pod Špik in preplezala Direktno smer (V+, 900 m). Kljub že kar zimski idili je bilo plezanje uživaško in ne premrzlo, pa tudi drenjala se nista. V sosednji bolj prijetni Rušici sta slišala glasove prijateljskih navez: Živela klasika (VII/V-VI, 250 m) ni delala težav plezalcema kova Jernej Arčon in Matic Obid, Kuštrasto smer (V/IV+) pa sta preplezala Zlatko Weitzer in Jurij Jablanšček. 21.9. sta se v Direktno smer (V/IV+) v Rušici podala Mitja Mikuž in Jurij Jablanšček. Prijatelja iz odseka, Jernej Arčon in Matic Obid, pa sta nekoliko po svoje preplezala Kuštrasto. Variante njunega plezanja so segle do VI+.

Dachstein

Tokrat me je z novico o plezalskem potepanju in odkrivanju novih kotičkov prijetno presenetila Monika Kambič, ki je z Matejem Zorkom, 10.09., plezala v južni steni Hoher Dachsteina. Stena je visoka od 600 do 900 metrov in je idealen zgodnje jesenski cilj, čeprav se nahaja na 3000 m.n.v. kompaktna skala, južna lega ter enkratna okolica vabita brez zadržkov. Smer Extremklassiker (VI+, 650 m) kljub imenu ni klasika našega tipa, saj v njej praktično ni klinov. Varovanje si lahko ves čas urejaš z metulji, posamezne prehode pa je potrebno preplezati brez varovanja. Teden dni pred njima sta isto smer preplezala Tadej Krišelj in Miha Bogataj, ki sta Moniko tudi navdušila za smer in ki že brusita granit v Kaliforniji. Pravi, da je tako lepo, da se splača iti tudi za en dan, čeprav je treba premagati 250 km cest ter 2 uri dostopa in 3 ure sestopa.

USA

Iz predvolilne Amerike sta se v povolilno Slovenijo javila Miha Bogataj in Tadej Krišelj (AO Kamnik), ki sta na plezalskih počitnicah - potovanju v Yosemitih in okolici. Njun plan je sila enostaven: od 20.09. do 20.10. bosta poskusila spoznati plezanje v granitu. Najprej sta navalila v dolino Yosemitov, a sta se odločila, da se raje najprej vplezata na planoti Toulomne Meadows, kjer sta, 21.09., preplezala eno največjih ameriških klasik Regular route (5.9, 400 m) v Fairview Domu. Še isti dan sta dodala lepotico Lucky Strikes (5.10b, 280 m). Še kakšen teden bosta ostala tam, nato pa se bosta premaknila v Yosemitte.

Plezajte, plezajte in če ne veste zakaj, pa zato, da bom jaz imel kaj pisati. Obstaja pa kar nekaj boljših razlogov – srečno,

Peter Mežnar

 

Oznake: ALP, AN

Komentiraj (2):

Miha Zupin, torek, 23. september 2008, ob 21:15

Pripomba k smeri v Mali Goličici. Uradno ime smeri je Nelogična lepota. Diretissima je bilo le delovno ime.

Jurij Hladnik, sreda, 24. september 2008, ob 09:41

Varianta, ki sva jo plezala z Borutom Škarjo, se priključi Arihovi smeri samo v zadnjih 200 m. Sicer se pa dvakrat pridruži meni neznani smeri.

eXTReMe Tracker