Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski glas

Občasni dogodki: imenitni, življenjski, okoljski, živalski, zgodovinski, rekreacijski. Tokrat: Visok obisk Planine, Sosed, Prometni režim, Pasji mladiči, Bombnik in Skale - balvani.

VISOK OBISK PLANINE

Kamniški občan: Veliko planino je letos obiskalo tudi veliko število tujcev iz različnih koncev sveta. Med njimi je bil tudi avstrijski zvezni kancler dr. Alfred Gusenbauer. Ta se je 27. avgusta s svojimi spremljevalci, med katerimi je bil tudi znani slovenski založnik iz Celovca Lojze Wieser in neuradni gostitelj, načelnik UE Mozirje Vinko Poličnik in drugi, iz Luč pripeljal do Ušivca in nato čez Dovjo raven prišel v Veliki stan. Tu si je ogledal naselje, staro Preskarjevo bajto, kapelo, nato pa preko Male in Gojške planine, s krajšim postankom na Mali odšel do Marjaninih njih, od koder se je odpeljal nazaj, prevzet z lepotami Velike planine.

Bojan Pollak


SOSED

Kaj pravi naš sosed, profesor sociologije na univerzah v Ljubljani, Bologni in Sarajevu, Rudi Rizman (Nedelo):
»Enkrat na teden po dve uri igram odbojko, s soigralci, ki so stari med 30 in 40 let, jaz pa žal že čez 60. Prav tako enkrat na teden po dve uri z ženo plavava v bližnjem Snoviku, avgusta pa v slovenskem morju še bistveno več,« pove Kamničan. S soprogo se velikokrat podata tudi v hribe, osvajata Kamniški vrh, Svetega Primoža, Kokrško in Kamniško sedlo, sploh pa Veliko planino s povratkom čez Pasje pečine in Sv. Primoža v Stahovico v dolini. »Na 900 metrih nadmorske višine imamo staro počitniško hišico, pri kateri je veliko priložnosti za fizično delo – na vrtu, redna košnja na več kot 1500 kvadratnih metrih trate, popravila in vzdrževanje hiše –, pa tudi za stik z ljudmi v zaselku, ki se čudijo, da je tako delo za univerzitetnega profesorja sproščanje in priložnost za vzpostavitev ravnotežja med intelektualnim delom, predavanji ter sedenjem pred računalniškim monitorjem in tipkovnico.«


PROMETNI REŽIM

Kako urediti prometni režim in kako pobrati denar od parkirnine?

Predlog in osnutek nove prometne ureditve je pripravil INŠTITUT ALPE BLED. Ker je predlog o ureditvi prometnih razmer na vzhodnem dostopu, ki pelje s Kranjskega raka-Volovljeka najprej na Ravni in se tam razcepi, na teh straneh in v PV že podan, so »uradni« načrtovalci precej za časom. Zato stopimo naprej in podajmo svoj nov predlog! Za turistične oglede in boljšo lokalno povezavo z avtobusi bi lahko dodali redno avtobusno progo, ki bi obiskovalcem ponudila res celostni ogled Planine od vzhoda na zahod ali pa obratno. Avtobus (manjši) naj bi vozil do Ravni in povezoval Luče-Kamnik-dolino K. Bistrice in obenem opravljal šolske prevoze.

Načrtovalci so povsem pozabili na povsem nerešena lastniška razmerja ceste in planinskih poti. Vseeno pa za vpogled v dogajanje nekaj navedb iz osnutka, ki ga je pripravil Janez Bizjak:

Parkirišče 2 (P2) – Glavno parkirišče pod peskokopom

Lokacija pod velikim peskokopom (nad križiščem in odcepom za Pl. Kisovec) je primerna za ureditev glavnega parkirišča pod planino. Tudi peš dostop s tega parkirišča na Malo planino, Gojško planino in Veliko planino ni predolg in je primeren, celo zaželen, za obiskovalce vseh starosti ter različnih sposobnosti.

Po grobi oceni je na ogromnem prostoru peskokopa prostor za 100 do 120 parkirnih mest (PM). V primeru odločitve za glavno zaporo pred križiščem za Pl. Kisovec, je potrebno na tem parkirišču urediti parkirna mesta za avtobuse (s predhodno sanacijo ceste od Kranjskega Raka, da bo primerna za avtobusne prevoze). Zaradi motivacijskih (vzpodbujanje hoje do planine) in promocijskih razlogov (poudarjanje zmanjševanja obremenjenosti z individualnimi prevozi) naj bi bili avtobusi na tem parkirišču oproščeni plačila »parkirnine«.

Ukrepi:

* sanacija in utrditev erodiranih brežin peskokopa z mrežami in travno rušo
* utrditev izravnanih peščenih tal peskokopa z lesnimi sekanci ali drobnim lubjem
* informativna talna razmejitev parkirnih mest z ustreznimi oznakami
* ureditev odvodnjavanja parkirišča in gradnja prevozne kamnite mulde med cesto in parkiriščem
* oznaka na koncu parkirišča za prepoved vožnje z avtobusi do zgornjih parkirišč
* smiselna bi bila ureditev počivališča z lesenimi mizami in lesenimi klopmi
* v prihodnosti (ko bo velikoplaninski prometni sistem uveljavljen) bo nujna ureditev ustreznih sanitarij za koristnike glavnega parkirišča pod Veliko planino
* postavitev lesenega informacijskega stebrička z oznakami o pohodniških ciljih na planini in o časovni oddaljenosti teh ciljev


PASJI MLADIČI

Rinka in Ron sta poskrbela, da smo dobili v Sloveniji (verjetno) najvišje ležeče leglo nemških ovčarjev. Na 1520 metrov nad morjem je devet mladičev ugledalo luč sveta. Dva sta kaj kmalu ostala v "temi". Ostalih sedem pa je po dveh mesecih hranjenja in učenja pri skrbni psički našlo nove lastnike v dolinah. V kolikor boste ponoči srečali kakšnega ovčarja in boste mislili, da tuli proti luni, se lahko sedaj tudi motite. Morda tuli tja gor proti Planini, kjer je njegov rojstni kraj, kjer prebivata pasja mati in oče!

 


BOMBNIK

Rifel Vilko, ki slovi kot dober poznavalec sedanjosti in zgodovinskega dogajanja na Planini, v dolini Črne in še kje, ureja in pripravlja novo knjigo o Planini ter dogodkih na njej. Na Gozdu je ob porušenih hišah zasledil ostanke bombnika, ki se je zrušil na Mali planini. Za te dele je prosil Golob Janeza (Janezkov) in sedaj so ostanki krila varno spravljeni in slikovno predstavljeni. Nesreča ameriškega bombnika na Mali planini

 


SKALE-BALVANI

Da pa ne bo vse skupaj preveč neaktivno, se lahko tudi malo razmigate. Na Planini je precej skal, kjer si lahko raztegnete ude. Žagarska skala, tik pod Malino uravnavo, je že ena od takšnih. O možnostih daljših plezarij v Pečeh, ki so predvsem na planinih robovih in o preplezanih smereh v njih, pa kdaj drugič!

Tu je za prenekatero znano osebnost, ki je obiskala planino, eden najlepših kotičkov. Upam, da kmetje in stroji ne bodo porušili še kakšno od skal. Predvsem skale dvojčki nekaj pripovedujejo in hočejo, da razvozlamo skrivnost!

Pripravil: Boris Štupar

 

 

  

  

Urejanje

in zelenitev brežin

 

 

 

  

Rinka

in Ron

 

 

Enkraten eksponat, že zato ker ni ravno majhen cca. 1m x 1m. Ima pa
tudi oznake na aluminijastih profilih: CLOD 24S - T ALU. foto: Vilko Rifel

 

Žagarska skala

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti