Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Sleme

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Dolina Voje Viharnik na Mesnovi glavi
Greben Sleme z Ablanco Bohinjsko jezero
ponedeljek, 22. september 2008, ob 11:35, Janez Pikon, ogledov: 1734

Planina Zgornji ToscJanez Pikon: Dolina planine Konjščica spominja na naravni amfiteater. Precej strm greben z rušjem in macesni porasla pobočja prekinjajo pečine in strme grape po južni strani. Brezpotje je delno težko prehodno, na določenih mestih je potrebno plezanje.

Na planini Konjščica ni več živine, pred nekaj dnevi so jo odgnali na nižje ležeče pašnike. Levo po pobočju Mesnove glave, kamor se začnem vzpenjati je ostalo še veliko sledi njene prisotnosti, steza je bolj malo sledljiva in na sedlo pod omenjenim vrhom nadaljujem tudi po blatnih predelih.

Na grebenu Slemena, Ablanca, Rušnata glava, Močile in greben Slemena

Manjši pašnik na sedlu s prvimi žarki sonca postreže z prijetnim pogledom proti dolini. Najprej levo obiščem Mesnovo glavo (1715 m), gozdnat in neizrazit vrh, nato se po južnem travniku spustim do prepadne stene nad predelom Čiprije.

Na sedlu pod Mesnovo glavo, na robu Čiprja, Ogradi Jezerski Stog

Pašnik pred pečino preide v poraščeno strmo, prepadno in izrazito izpostavljeno steno (1676 m) z zelo lepim razgledom po Bohinju. Po krajšem razgledovanju se vrnem na sedlo, kajti pot nadaljujem v smeri grebena Sleme.

Poraščenost in predeli pašnikov se izmenjaje nadaljujejo višje v smeri severozahoda omenjenega grebena. Takoj s sedla pod Mesnovo glavo je v dveh manjših mlakah ostalo še vedno dovolj sledi, da je živina te visoke pašnike redno obiskovala še do pred kradkim.

Prečim predel in že sem pred poraščenim grebenom, kjer stezica desno vodi mimo zobatega z rušjem poraščenega, vendar razglednega in izpostavljenega vrha (1784 m). Povzpnem se nanj, toda vrnem do odcepa stezice, kajti nadaljevanje po grebenu in rušju je brez smisla in pod njim nadaljujem na presenetljivo veliko grebensko obočje gorskega travnika z vedno bolj pogosto z rušjem preraščeno pokrajino, tudi z že lažjimi plezalnimi vložki na obeh straneh grebena, ki so višje vedno bolj prisotni.

Pogledam na izpostavljeno skalno glavo Močile (1823 m) levo od grebena in nadaljujem po delno presekani stezi na še višji vrh Slemena (1873 m), že pod samo Ablanco (2004 m), kjer so sledi steze bolj skromni in z rušjem poraščeni predeli zahtevajo skupaj s plezalnimi vložki, tudi previdnost.

Nekaj odrgnin in strgane hlače so davek današnjega delnega brezpotja grebena Sleme, vendar je bilo vseeno prijetno na zelo razglednem grebenu južno nad planino Konjščica.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker