Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dvestoletnica izmere Triglava

Dnevnik: Letos mineva 200 let, odkar se je duhovnik in oče alpinizma Valentin Stanič ...
Delo: Dvesto let od izmere višine Triglava

... kot četrti Zemljan povzpel na vrh Triglava in simbolu Slovencev prvi izmeril višino. Kljub omahovanju vodnika, dežju in snežnemu viharju je vrh osvojil 21. septembra 1808 (nekateri viri govorijo o 23. septembru), mu s pomočjo barometra določil višino in ga tudi podrobno opisal.

Za tiste čase nevarnega podviga se je Stanič v svojih zapiskih spominjal takole: "Splezal sem bil na veliko salzburških gora, bil sem na Visokem Staufenu od raznih strani, na Visokem Göhlu, na zadnjem, še dotlej nikdar doseženem najvišjem vrhu Watzmanna, na Velikem Kleku, ki sem ga bil izmeril - a tukaj sem si moral, česar nikjer drugod, z obema rokama zakrivati oči, da nisem videl prepadov na obeh straneh..."  (no)


Delo, Iz naših krajevDvesto let od izmere višine Triglava


Kanal - Ob 200. obletnici prve izmere nadmorske višine Triglava bodo jutri ob 17. uri pred Domom Valentina Staniča v Triglavskem narodnem parku temu slovenskemu duhovniku, kulturnemu delavcu in alpinistu odkrili spominsko ploščo. Valentin Stanič se je namreč leta 1808 kot četrti Zemljan povzpel na Triglav in mu prvi izmeril nadmorsko višino. V nedeljo je predviden še vzpon s krajšo slovesnostjo na vrhu Triglava. Dogodek organizira Planinsko društvo Valentin Stanič iz Kanala. K. Ž.
 

19.09.2008

 

 

 

 

 

www.delo.si     19.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti