Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štirikolesniki na Veliki planini?

Kamniške novice: Kako spoštujejo občinski odlok o prometnem režimu na Veliki planini zaposleni v istoimenski družbi? - Trudijo se popraviti napake iz preteklosti in sedanjosti ter ohraniti bogato dediščino tudi za mnoge rodove zanamcev.

Naš sodelavec Vilko Rifel piše: »0 kršenju občinskega odloka o prometnem režimu na območju Velike planine je bilo že veliko napisanega.
Pozimi smo priča divjanju objestnežev na motornih saneh, v poletju pa se bo parkiranim avtomobilom ob pastirskih bajtah verjetno pridružil še novi modni trend, to je vožnja s štirikolesniki po planini. Namreč, zanimivo je, da ima takšno vozilo na planini tudi že družba Velika planina d.o.o. Na lastne oči sem se lahko prepričal, v kakšen namen ga uporabljajo in bil vidno razočaran. Saj se je nekdo - verjetno kdo od zaposlenih - veselo vozil po križem in počez, povrhu tega pa še izven urejene ceste po pastirskem stanu Velike planine.
Ko sem čez štirinajst spet dni obiskal planino, sem spet srečal isto osebo na štirikolesniku, ki se je pripeljala na pastirski stan Velike planine. Tako se vprašanje kar samo zastavlja: Kdo je sploh dolžan spoštovati odlok o prometni ureditvi prometa na območju Velike planine? Osebno smatram, da s takšnim obnašanjem s strani tistih, ki so v ožjem smislu povezani s planoto Velike planine, ne bomo ohranili tega naravnega bisera neokrnjenega. Ravno slednji bi morali biti vzgled!«
Za odgovor smo prosili direktorja družbe Velika planina, d.o.o. Marijana Skorniška, ki pravi: »Res je, da je bilo v preteklosti že ogromno prelitega črnila o uporabi in zlorabi odloka o prepovedi voženj z motornimi vozili po Veliki planini. Delavci podjetja Velika planina, d.o.o. smo na planini v osnovni funkciji zadolženi za obratovanje, vzdrževanje in reševanje z napravami, ki so postavljene po planini. Poslovna ekonomika, predvsem pa zakon o varnosti na smučiščih in zakon o varnosti na žičniških napravah - poleg tega še množica drugih zavezujočih zakonov - pa nam že dolgo časa onemogočajo, da bi to funkcijo opravljali peš, tako kot si mnogi predstavljajo in želijo.«
Marijan Skornišek še dodaja, da so žal naprave tukaj in dokler bodo v funkciji obratovanja, bodo prisiljeni uporabljati vsakovrstna prevozna sredstva, da bodo to funkcijo lahko dosledno opravljali. »Tudi mi se ekološko obnašamo, saj uporabljamo samo vozila, ki so tehnološko razvita in zadovoljujejo vsem ekološkim standardom za opravljanje dejavnosti v takem okolju,« še pove direktor družbe Velika planina.
»Res je, da kdaj kateremu delavcu stvari tudi uidejo iz rok, vendar najostreje ukrepamo in sankcioniramo takšne postopke tudi sami med seboj. Delavci podjetja Velika planina se verjetno najbolj zavedamo, da danes, jutri in pojutrišnjem obiskovalci in turisti ne bodo več obiskovali zanemarjenih in okoljsko degradiranih krajev, zato se trudimo popraviti napake iz preteklosti in sedanjosti ter ohraniti bogato dediščino tudi za mnoge rodove zanamcev.«

September 2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

1 komentarjev na članku "Štirikolesniki na Veliki planini?"

Tomaž Ogrin,

No, ta je pa bosa. Da zakon zahteva štirikolesnike? Kaj pa, ko štirikolesnikov še ni bilo? Torej, odkar so, jih je zakon uvedel, da lahko vozijo po planinskih travnikih? In onesnažujejo zrak in tla? Kdo pa je pisal tak zakon? Kaj ni tudi zakonov, ki ščitijo planinske travnike? Prosim za navedbo vseh omenjenih zakonov, ki uvajajo potrebo po 4kolesniku, konkretno. Da malo preberemo... in da jih spremenimo, če je treba! Pa varnost rešujemo drugače, še vedno varno.

Ne, nekateri planinci se bolj zavedamo pomembnosti ohranjanja naravne dediščine, kot pa delavci podjetja Velika planina, kakor trdijo. Lahko bi delavci zahtevali spremembo zakona, ki zdaj menda dovoljuje 4kolesnike, da jih ne bi več.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti