Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Slovesno na Okrešlju in pod Križem

Vecer.si 18.09.2008


 

 

Spominska plošča je na začetku varovane plezalne poti na Koroško Rinko

Foto: (Urška Šprogar)

sobota, 20. september 2008, ob 18:42, Bruno Fras, ogledov: 1039

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Jubilej Frischaufovega planinskega doma na Okrešlju in odkritje spominske plošče ob 115. obletnici prvega vzpona Frana Kocbeka na Križ.

V soboto so praznovali celjski, savinjski in vsi planinci številnih slovenskih planinskih društev, ki obiskujejo Frischaufov planinski dom na Okrešlju, ki že sto let vabi planince pod svoje okrilje; predvsem v slabem vremenu, megli, dežju in tudi pozimi.

Prijetno slavje s kulturnim programom so številnim gostom pripravili planinci Planinskega društva Celje pod vodstvom predsednika dr. Mirka Doberška. Ta je v svojem govoru med drugim predstavil pomen planinskega doma za ohranitev slovenstva. "Na tem stičišču Štajerske, Koroške in Kranjske, se je pred več kot sto leti bil tih, a trden narodnostni boj. Po drugi svetovni vojni je tu potekala stroga meja med svetovnonazorskima sistemoma in šele pred slabimi 50 leti je ta svet postal svobodnejše področje za planince."

Številne planince, ki so kljub dežju, megli in mrazu prišli na proslavo, je pozdravil tudi Alojz Lipnik, župan občine Solčava in se zahvalil celjskim planincem za vzorno urejenost doma in predvsem za ohranitev okolja, tudi za namestitev čistilne naprave: "Skupaj si bomo prizadevali, da bo naše kraljestvo gorskega sveta ostalo čisto tudi našim zanamcem."

V nedeljo pa so odšli planinci pod vodstvom Jožeta Kodreta, predsednika MDO Savinjske, na Savinjsko sedlo in naprej pod ostenje Križa, kjer so odkrili spominsko ploščo Franu Kocbeku, ki je leta 1893 z vodnikom Janezom Piskernikom opravil prvi vzpon na Koroško Rinko - Križ.

Urška Šprogar

eXTReMe Tracker