Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gmajnca

Planina ZajamnikiJanez Pikon: Mimo številnih počitniških hišic, ki so v zadnjem obdobju zrasle tukaj na Goreljku, se zahodno proti Mesnovcu in planini Praprotnica zahodno povzpnem na Gmajnico, vzhodno pred številnimi planinami na jugozahodnem predelu Pokljuke.

Gmajnca

Gozdnih stezic je veliko, kakor možnih smeri v okolici. Obsežni in poraščeni Črni vrh (1348) se razprostira ob gozdni cesti nad planino Jelje v smeri zahodno proti planini Konjska dolina in Javorov vrh (1482 m). Preko vrha nadaljujem na Gmajnico (1358 m) z zgornjimi pašniki, ki pripadajo omenjeni planini. Dosežem gozdno vlako in po njej nadaljujem nad obsežnim močvirjem Na mlakah v smeri območja Lemovce, ter višje proti Mesnovcu (1538 m). Približno kilometer ali več po gozdni cesti do zapore in potem takoj zahodno po južnem grebenu kar razglednega najvišjega vrha Pokljuke.

Pogled z Sodjevca, Ambulanta E preko 4G, Studor in Vogar

Zopet prečkam Lemovce po srednji stezici, ki me po daljšem preiskovanju terena končno le pripelje na zgornje območje Praznice in slepe gozdne ceste, kjer nadaljujem južno po občutku, kjer od daleč skozi gozd že opazim gozdno cesto med planinama Zajamnjiki in Praprotnica. Nad razgledno planino Zajamniki pod vrhoma Sodjevc (1430 m) in Rušov vrh (1460 m), ter mimo območja Na pečeh in Javorskega vrha (1355 m) dosežem planino Konjska dolina (1355 m).

Z ogledom vojaške bolnice E tudi ambulante E, ki je predstavljena še v prvotnem stanju, kot je služila takrat v času druge svetovne vojne v gozdu višje nad planino, zaključim potepanje po razmeroma prehodnih gozdovih z mnogimi stezicami in gozdnimi vlakami se vrnem na Goreljek.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Gmajnca

Planina Jelje Grošov hrif

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti