Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdor hoče po poročni noči ...

Delo, Trip - Danica Velkavrh: ... najprej ugledati planine, se poroči v Vratih Turistična kmetija Pr’ Potovčn’k na Dovjem

Dovje so za marsikoga najlepša slovenska vas na sončni strani Karavank. Naselje je na polovici poti med Jesenicami in Kranjsko Goro. Če odcep morebiti zgrešite, vam bo pot pokazala dvignjena roka na spomeniku dovškemu župniku Jakobu Aljažu. V sosednji Mojstrani se hudourniška Bistrica izliva v Savo Dolinko, vas pa se ponaša še s podružnično cerkvijo sv. Klemena iz 14. stoletja in s Triglavsko muzejsko zbirko.

Pot do turistične kmetije Pr’ Potovčn’k (750 m) na Dovjem na številki 12 usmerja kažipot pri vodnjaku. Gostom ponujajo prenočišča, kuhajo pa si sami. Ekološka kmetija sicer slovi po zdravilnih zeliščih, izbranih likerjih in žganju, zlasti borovničevcu in orehovcu, ki jih lepo zavijejo tudi za domov. Za kmetijo, ki ima dva lepa apartmaja, skrbi Kristina Zima Južnič z možem Jurjem in hčerino družino (04/589 10 45).

Gospodinjo vsi poznajo kot Tinco. Že njena stara mama se je ukvarjala s turizmom. V tistih časih so imeli na kmetiji veliko krav, kar je pomenilo veliko dela. Domača hči Marjetka zdaj hodi tudi v službo na Jesenice, saj, kot pravi gospa Tinca, se zgolj od kmetije in turizma ne da živeti. Kmetija je odprta vse leto. Poleti, ko je lepo vreme, je v njej težko dobiti prostor; enako je pozimi, ko so v Planici smučarski skoki. Njihovi gostje so vseh sort, pravi gospa Tinca – eni imajo radi jarčje blejanje v sosedovem hlevu, druge pa moti. Največ je tujcev, a zadnja leta tudi Slovenci bolj cenijo počitnikovanje na kmetiji in pristen stik z domačini.

Da ni skute, so krivi biki
Domači radi popeljejo svoje goste s traktorjem na pašno planino na Rožci, kjer se med 85 kravami pasejo tudi štiri Potovčn’kove. Na planini imajo tudi bika, tako da tam ni mogoče dobiti kislega mleka ali skute, saj vse mleko popijejo telički. Pomoč dopustnikov sicer pride kmetom na Rožci najbolj prav pri spravljanju sena in otave.

Dopustniki, ki so prišli na Dovje ali v Mojstrano zaradi izletov v gore, se najraje odločijo za enodnevne pohode, vendar tudi takih, ki gredo na Triglav, ni malo. Družine z otroki se peš ali s kolesi rade odpravijo po lepih dolinah Krme in Vrat, kjer je še več miru in tišine. Ko se vrnejo, si lahko na Potovčn’kovem vrtu odrežejo solato, peteršilj ali izruvajo korenje. Za tiste, ki so prišli samo kolesarit, pa je najlepša 12 km dolga kolesarska pot mimo Gozda - Martuljka do Kranjske Gore in Planice; speljana je po trasi, po kateri je včasih do Kranjske Gore vozil vlak.

Kovinarska koča na Zasipski planini v Krmi je tudi lepa izletniška točka. Odprta je ob sobotah, v dveh gostinskih prostorih ima 30 sedežev, v dveh sobah 15 postelj, na skupnem ležišču pa lahko prespi še 12 planincev. Čeprav je dolina Krme zaprta s hribi z obeh strani, je z Zasipske planine lep razgled na vrhove, ki jo obdajajo. Do koče je iz Mojstrane osem km, pešačenje pa vam vzame dve uri.

Planinske poroke in razgledi
Do Aljaževega doma (1015 m) je iz Mojstrane 13 kilometrov, kar peš pomeni kakšni dve uri in pol. Z avtom se tja pripeljejo v glavnem tisti planinci, ki nadaljujejo pot v Triglavsko pogorje. Veliko mladih, ki so zaljubljeni tudi v gore, si Vrata izbere za kraj svoje poroke, ki jo izdatno požegna dovški župnik Urbanija. Prenočijo pa ponavadi kar Pr’ Potovčn’k, tako da imajo tudi ob prebujanju lep pogled na planine.

Za dneve, ko kaže na dež, je primeren ogled Triglavske muzejske zbirke. Ta je od 10. do 16. ure odprta vse dni v tednu, razen ponedeljka. V njej je kajpak veliko gradiva zlasti o Jakobu Aljažu.

Danica Velkavrh

www.delo.si     17.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti