Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.09.08.

Novice iz športnega plezanja in nekaj starih grehov o raziskovalcih nekoristnega sveta!

Vedno se bojim, da nekoč enostavno ne bom imel kaj pisati v ponedeljek zvečer, a tokrat sem bil kar presenečen. Veliko se je nabralo v minulih dneh in črke kar same bežijo na ekran...

Raziskovalci …

Primož Kunaver in Matej Knavs (oba AO Ljubljana-Matica) sta v sredini avgusta obiskala Lofotske otoke na Norveškem. Tam sta med drugim preplezala tudi novo smer Medena. Primož tudi s tem vzponom dokazuje, da sodi med večne raziskovalce nekoristnega sveta in vedno znova lepo preseneti z izborom tur. Daljša reportaža bo objavljena jutri.

Nekoristnega…

Ko sem zadnjič (26.08.) pisal o vzponu članov AO Trbovlje sem jih malo ozmerjal, kje so plezali in naj kaj vrišejo/narišejo. Pa so v tem času smeri dodali še eno novo. Obe potekata ena levo in druga desno od sestopa, zato moja pripomba od zadnjič ostaja. Nastali sta, 10.08., Veteranska smer (IV/III, 200 m) pod taktirko mojstrov: Aleša Kilarja, Marka Zupana, Gregra Tenerja in Franca Gričarja (vsi AO Trbovlje) ter 17.08, Zlomljeni klin (V/IV, III, 120 m) v zasedbi Aleš Kilar, Gregr Tener in Marko Zupan. Vstop v slednjo, med drugim, nakazuje tudi zlomljen klin, ki visi na vstopu. Plezanje je bilo prijetno v lepem ambientu, na težjih mestih je skala kompaktna. Dve zaporedni nedelji pa so kraljevali oz. samevali v stenah Ut. Opisi so odveč jih pa najdete na straneh domačega odseka!

Veteranska smer in Zlomljeni klin: Ute

Z nekaj malega prigovarjanja in nekaj malega protiuslug (alpinisti tako veljamo za neko posebno združbo) mi je Ipavec Iztok – Ipo (Soški AO) poslal sliko, v katero je vrisal potek smeri Ita Rina, ki sta jo pred 11. leti plezala z Jožetom Makucem. Naslednjič bom potemtakem ponovno pisal o vzponu Darka in Petra – kako ime sta dala svoji preplezani smeri. Ampak vsi skupaj bomo pa le vedeli več. Živele nadaljevanke!

Sveta!

Martina Čufar (AO Mojstrana) se je z Erikom Švabom (SPD Trst) tokrat podala raziskovati Dolomite. Poznavalec Erik je izbral stolpe Meisules nad Val Gardeno, ki so se mu letos očitno priljubili. Skupaj sta opravila prvo prosto ponovitev tristo metrov dolge smeri Diamante, pri čemer je levji delež plezanja v vodstvu pripadel Eriku. Najtežji raztežaj je, potem ko je Erik našel vse oprimke in najlažjo linijo malo levo od linije klinov, hitro klecnil in tudi težave niso segale do neba (VIII+). Tudi drugi tehnični raztežaj ocenjen z A1 je ob prosti ponovitvi vreden solidne osme stopnje (VIII).

Ponovno nazaj in športno plezanje

Bom uporabil Martino kot iztočnico za novice iz športnega plezanja in nadaljeval z našimi mladimi damami. Kateremu dobro mislečemu plezalcu se ni oko orosilo, ko se je Maja Vidmar uspešno vrnila na pota stare slave? Nekaj dobrih vzponov v skali (na pogled do 8a+) utegne iti v pozabo ob drugem mestu na tradicionalnem mastru v Arcu in zlasti ponovni zmagi v svetovnem pokalu le teden dni kasneje – to nedeljo v švicarskem Bernu. Seveda ob tem ponovno ne smemo spregledati odličnega dosežka in tretjega mesta Mine Markovič v Arcu.

Že v avgustu je smer Atila (8c/c+) v Baratru preplezal Jure Golob, pred njim pa od Slovencev že Matej Sova (Iglu šport, La Sportiva, Camp, Beal), ki pa je smer in ime še podaljšal v Atila Lunga (8c+ ). Nova smer ima lahko tudi višjo oceno, a to bodo morali potrditi ponavljalci. Podobno uspešno turnejo ima za sabo Miha Škof, ki je v Franciji in Španiji plezal na pogled do 8b (Espirit rebeld in Gladiator v Rodellarju). Z rdečo piko pa je uspešno preplezal smer Geminis z oceno 8c.

Ob tem se zdi vzpon Chrisa Sharme - Jumbo love (9b), kljub vsem presežkom, kar nekako dosegljiv tudi nam bolj bližjim plezalcem. Ali gre res za najtežjo bo kot vedno pokazal čas in ponovitve!

Obvestilo o AŠ

AO Jesenice začenja z alpinistično šolo. Če se po Jesenicah in okolici potika veliko mladih fantov, ki ne vedo kam z energijo, pa jim brhke planinke in sončne stene še posebej dišijo, naj se le 02.10. v prostorih PD Jesenice oglasijo! (C. železarjev 1, ob 19 uri; enako ali še bolj dobrodošla tudi dekleta)

Pa lepo plezajte in pišite mi kaj na alp.ple@planid.org 

Peter Mežnar

Ita Rina (limonadastorumena)

Zlomljeni klin: Ute

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti