Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bovški reševalci tokrat na pomoč celo ovcam

Delo, Kronika – Blaž Močnik: Drobnica zapustila pašnike in se podala prek 2000 metrov – Slabo vreme preprečuje reševanje ujetih živali – Pot v dolino bo težka in nevarna

Log pod Mangartom – Bovški gorski reševalci so v ponedeljek dobili verjetno enega najbolj nenavadnih klicev na pomoč doslej. V gorovju na Logom pod Mangartom se je namreč izven meja običajnih visokogorskih pašnikov podalo kakšnih 30 ovac tukajšnjega kmeta. Te so zdaj ujete na približno 2200 metrih nadmorske višine v bližini Malega Mangarta. Zaradi slabega vremena jim gorski reševalci še niso mogli pomagati, v vsakem primeru pa bo reševanje zelo zahtevno in tudi zelo nevarno opravilo.

Reševalci so se v ponedeljek v dolino vrnili z mrakom, včeraj pa se v gore niso več podali. Slabo vreme je namreč v visokogorje že natreslo prve snežinke, svoje pa je dodala še megla. »Megla, sneg in led so naredili dostop do ovac tako nevaren, da se ni dalo nič ukreniti,« je dejal načelnik bovške postaje gorskih reševalcev Marko Matajurc.

Drobnica se v tem letnem času še zadržuje na pašnikih okrog Malega Mangarta in Loške Koritnice. Zakaj so se ovce podale na novo dogodivščino v visokogorje, ni povsem jasno. Možna razlaga je, da jih je tja nehote zvabil kateri od planincev, ali da so se na pot odpravile same. »Vsekakor so se premaknile še pred snegom, saj nismo našli nobenih sledi. Hkrati pa bi bila pot v snegu zanje neprehodna,« je pojasnil Matajurc. Ob tem naj dodamo, da gre v tem primeru za skoraj neprehoden teren v severni steni, uro hoda od italijanskega bivaka nad Loško Koritnico v smeri proti Tamarju. Tu lahko zdrs pomeni tudi več kot 500 metrov prostega pada. Bovški reševalci so v stiku tudi z njihovimi rateškimi kolegi, ki bi lahko priskočili na pomoč, če bo vreme dopuščalo. Drobnica sicer na zdajšnji lokaciji še ima hrano – južna lega je še kopna, a je dostop do tu možen samo s severne strani –, kar pa se lahko spremeni, če se bo slabo vreme nadaljevalo. Glede na vremensko napoved naj bi živali reševali šele med vikendom, po možnosti tudi s helikopterjem.

»Dokler se ne zjasni, je reševanje nemogoče. Tudi ko bo jasno, bo težko. Najprej bo treba najti prehode. Ovce so jih našle, torej nekje obstajajo. Nato bo treba postaviti varovanja in vrvne ograje. Potrebovali bomo veliko reševalcev, da bomo vsaki ovci posebej pomagali proti dolini. Reševanje s helikopterjem je možno, toda težko izvedljivo. Prostora je namreč malo, živali pa se bodo tudi bale helikopterja. Težko bo,« je napovedal gorski reševalec Vili Kašca, ki je sodeloval v akciji.

Načelnik bovških gorskih reševalcev je še dodal, da se sami akcije udeležijo, tudi če gre zgolj za gospodarsko škodo. To je v tem primeru jasno, saj kmetu iz Loga pod Mangartom, ki je lastnik »popotniških« ovac, drobnica predstavlja edini vir dohodka.

Blaž Močnik

www.delo.si     02.10.2008

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti