Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vodični vrh

Planina BlatoJanez Pikon: Gozdni vrh, kot še mnogo drugih, mimo katerih vodijo poti višje v gore. Po stezi z Vogarja v smeri na planino Pri Jezeru na osamljeni vrh je z južne in zahodne strani poraščen, vzhodno nad planino Blato pa z mogočno, tudi previsno steno.

Vodični vrh

Na Vorenčkovci, pri križu začnem in nadaljujem preko Klanice na Vogar, prečim gozdno cesto proti planini Hebat in Vahti, navkreber po označeni poti v smeri planine Vodični vrh in planine Pri Jezeru. Na razgledniku ob planini si ogledam poraščen, z vzhodne strani previsen Vodični vrh (1621 m). Vrnem se in stezi sledim do najvišjega izhodišča, kjer nadaljujem po brezpotju razdrapanega in poraščenega zahodnega pobočja, tu vsevprek leži veliko starih od neurij podrtih dreves. Od daleč že vidna manjša gozdna jasa, ki naznanja skorajšnji vrh, toda moral sem se povzpeti še malo višje po nekakšnem poraščenemu ne preveč dolgemu grebenu med manjšimi balvani in razmetanim drevjem.

Pod Vodičnim vrhom s pogledom do planine Blato, Vodični vrh, planina Vodični vrh

Vrh je označen, ne preveč pregleden, njegov greben se nadaljuje v smeri planine Blato, kamor poizkušam nekaj časa sam, dokler strmali še dovolijo varno pot. Delno so vidne gore okrog Tosca, drugo bolj malo, zato se vrnem pod vrhom na že prej omenjeno manjšo jaso.

Privoščim si krajši postanek v tem samotnem in tihem svetu gorske planote nad planino Zgornji Vogar. Tretji najvišji vrh za bolj znanima in zahodnima Pršivcem (1761 m) in Gorel Viševnikom (1722 m) je Vodični vrh (1621 m) s planino z istim imenom na južnem pobočju, kamor se tudi spustim in preko nje na gozdno vlako, ki vodi na gozdno cesto pred planino Hebat in Vogarju.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Vodični vrh

Vodični vrh Vodični vrh

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti