Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tosc

Travnik na vrhu ToscaJanez Pikon: Tosc sodi med bohinjske gorske veljake, med Krmo in Bohinjem je najvišji. Izzivalni položaj pred obličjem Triglava mu je naklonil sloves med maloštevilnimi obiskovalci. Nad Velim poljem se vrstijo grebeni gora, ki so skupaj s Toscem veličastni.

Tosc

Brezpotij vajenega gornika čaka na Toscu (2275 m) lahka naloga. Poleg znamenitega razgleda ga bo tu gori razveselil tudi razkošen cvetlični vrt. Šele na samem vrhu mogočne in prostrane gore pa se izkaže, da Tosca vendarle ni ena sama milina, ob pogledu v brezno severne in zahodne stene nad Krmo, ti skorajda vzame sapo. Smer poti planina Konjščica, Klanci, Žbetovec, Jezerce, Studorski preval, preko Tosca do Vodnikove koče, odtod na sedlo Bohinjska vratca, kjer se pravi vzpon na goro šele začne. Začetek strmega vstopa na goro pri marsikomu zbudi spoštovanje, mogoče tudi strah, toda vztrajno vzpenjanje po zahodnem skalnatem, na določenih mestih tudi krušljivem pobočju, kmalu zbledi in vzpon do vrha je zelo lepa lažja plezalna pot.

Zahodno proti Triglavu, Prostrani Tosc na vrhu, Bohinjska dolina

Po steni je kar nekaj možicev za pomoč pri vzponu. Proti vrhu je kar nekaj smeri, vsak si pač izbere svojo in ji sledi, tako sem se tudi sam vzpenjal v izbrani smeri. Vedno položnejša stena naznanja skorajšnji vrh zahodne smeri Tosca, ki ga kmalu tudi dosežem. Na že obsijanem vrhu sem trenutno še sam, toda z južne strani prostrane gore že vidim prihajati skupino planincev po dobro prehojeni, na nekaterih mestih tudi z možici označeno, toda nemarkirano pot s planine Zgornji Tosc (1812 m).

Vzhodni rob Tosca, na Toscu

Daljši počitek in razgovor s planinci zaključim, vračam se skrajnem robu prostranega temena gore do južnega grebena, kje se spustim na stezo planine Zgornji Tosc in preko nje po markirani poti nižje mimo planine Spodnji Tosc (1650 m), nad planino Trstje in Čiprja, kjer pri studencu pod Mesnovo glavo (1715 m) nadaljujem mimo lovske koče na Pšincu in celotnega predela nižje prečim gozdno pot Uskovnica - planina Konjščica in nižje dosežem parkirišče pod planino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Tosc

Veliki Draški vrh Greben Tosca
Planina v Toscu Tosc, 2275 m

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti