Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Praznik koroških planincev

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Srečanje koroških planincev v luči schengna

V nedeljo je bilo na Peci 28. srečanje planincev Koroške, zbrali so se številni člani planinskih društev.


Koroški planinci na Kordeževi glavi in nova smerna plošča z vrisanimi okoliškimi hribi in vrhovi

Izmed številnih gostov obeh strani Pece je pobudo za srečanje pozdravil predsednik Planinske zveze Slovenije, mag. Franci Ekar. V sklopu tradicionalnega planinskega srečanja so na vrhu Pece odkrili panoramsko smerno ploščo, katere pobudnik in realizator je Mirko Mlakar, vodja odbora za koroško planinsko pot. Povedal je, da so želeli na razgledišču Koredeževe glave postaviti orientacijsko krožno ploščo, ki označuje vrhove in hribovja v vseh smereh neba, to pomeni, da kaže na vrhove Kamniških in Julijskih Alpe, Uršlje gore, Pohorja in hribov na avstrijski strani. "Delali smo udarniško s koroškimi markacisti od tovorjenja peska, estrihov, vode in še nošenja težke pokrovne plošče na vrh, kjer nas je čakala še etapa zidanja mize in vsidranje plošče. Ob tem pa so mežiški markacisti sodelovali s člani varstva gorske narave. Lani smo pričeli z zbiranjem denarja, potem sem naredil projekt, orodjarji Gorenja pa so naredili ploščo. V programu imamo še postavitev panojev z opozorili, kje so določene naravne značilnosti, naravni spomeniki in kje so posamezne rastlinske in živalske vrste," je delo in načrte opisal Mirko Mlakar. Župnika iz Mežice in Pliberka pa sta blagoslovila novo smerno ploščo vrh Pece in tudi maševala pod Peco v kapeli sv. Metoda in Cirila.

Brez meja
V soboto so obeležili tudi jubilej planinske koče pod Peco, letos je minilo 80 let, odkar je bila postavljena in 50 let, ko so jo po požigu v drugi svetovni vojni ponovno postavili. Ob tem so podelili priznanja Medobčinskih društvenih odborov in častne znake Planinske zveze Slovenije, kot najvišje priznanje pa je predsednik Planinske zveze Slovenije podelil svečano listino. "Gore so ostale brez državnih meja, področje in področja, kjer se ceni in spoštuje različnost. To so različnosti po letih, razmišljanjih, izobrazbi, politiki, veri, vse pa je naravnano za dobro gore in spoštovanje partnerstva s planinsko-gorskim praznikom. Na slovenskem Koroškem ima danes veliko poslanstvo to sporočilo, je čas in potreba po resničnem in prijaznem, tudi čezmejnem sodelovanju. Smo brez namišljenih mej, kot vetrovi in divjad. Ustvarjamo pogoje za varstvo in ohranjanje gora in skrbimo za kar najbolj prijazne življenjske pogoje v planinsko-gorskem svetu. S tem bomo na gori dosegli tudi pravo planinsko veselje ter ohranjali nesebično pomoč in prijateljstvo," je svoja razmišljanja zaključil Ekar.

V sklopu 28. srečanje koroških planincev v luči schengna je MDO Koroške in PD Mežica izdal izjemno kakovosten zbornik, kronologijo o delu in dosežkih koroškega planinstva, kjer so zapisi župana Globasnice Paula Robniga, predsednika PZS Francija Ekarja, predsednika MDO Koroške Draga Horjaka, planinskega vodnika Mirka Tovšaka, predsednika PD Mežica Viljema Blatnika in zgodovinski pregled Mirka Mlakarja. Zbornik je še posebej aktualen, ker je poleg slovenščine preven tudi v nemščino, česar so se razveselili avstrijski udeleženci tega srečanja.  

Urška Šprogar

Vecer.si 11.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti