Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Raj za aktivne počitnice

Večer, Potovanja - Božo Zorko: Rogla je skoraj že postala zaščitni znak pohorskega turizma. Začelo se je z zimo, vedno bolj pomembna pa postaja tudi poletna turistična sezona

Pohorje je skoraj idealno za priprave športnikov, pohodništvo in kolesarjenje. Najprej so to spoznali na Rogli, kjer so v zadnjih letih veliko denarja vložili v izgradnjo športne dvorane, atletskega in nogometnega stadiona, teniških igrišč in vsega ostalega, kar je potrebno, da bi na dobrih 1500 metrih nad morjem ustvarili tudi poletni turistični center.

"Na Rogli se že leta trudimo, da bi tudi poleti bili vsaj tako dobro zasedeni kot pozimi," pravi Damjan Pintar, direktor Uniturja.

In nadaljuje: "Po zaslugi ponudbe za športnike je Rogla že leta tudi poleti bolje zasedena kot nekateri drugi naši smučarski centri. Želimo nadaljevati to, kar so začeli pred 20 leti. Vmes so sicer naložbe nekoliko zastale, v zadnjem času pa ponovno veliko vlagamo v obnovo in dopolnitev športne infrastrukture. Trenutno je Rogla še vedno bistveno bolje zasedena pozimi kot poleti. Pozimi ustvarimo okoli 60 odstotkov nočitev, poleti 30 in med obema glavnima sezonama okoli 10 odstotkov nočitev. Približno takšno razmerje je tudi pri številu gostov in zaslužku. Vendar je pomembnejše, da povečujemo dodano vrednost na gosta, kot pa samo število nočitev ali gostov."

Je bilo v letošnjem juliju in avgustu na Rogli veliko športnikov?

"Pred mnogimi leti je bila Rogla znana kot center za pripravo vrhunskih športnikov in trudimo se, da bi to spet postali. Ponosno lahko povem, da so se od petih Slovencev, ki so dobili olimpijske medalje, trije pripravljali na Rogli. K nam pa prihajajo tudi mnogi drugi. Tenisač Mario Ančič, vrsta hrvaških košarkaških klubov in njihova reprezentanca, rokometaši, nogometaši, redni gostje so nekateri ruski košarkarski klubi, bila je portugalska ženska košarkaška reprezentanca, srbski odbojkarji in tako naprej.

Tako po številu gostov kot po nočitvah športniki na Rogli v poletnih mesecih predstavljajo dobrih 20 odstotkov nočitev. To so izredno kakovostni gostje. Naša prednost je, da imamo zelo dobro infrastrukturo za priprave športnikov, odločili pa smo se, da bomo še več vlagali v to obliko ponudbe. Tako bomo zgradili tekaški poligon s stadionom, ki bo poleti namenjen nogometašem. Trenutno se je sicer malo zapletlo, računamo pa, da bomo težave rešili, saj pri nobenem spornem posegu ni niti kilograma betona, železa ali česa podobnega.

Letošnji avgust je rekorden, še boljši kot lanski, čeprav je že lani poleti bil obisk zelo dober. Kljub temu je to še vedno manj kot pozimi."

Kaj pa drugi gostje?
"Tudi struktura gostov se spreminja. Vedno več je takšnih, ki pridejo na aktivne počitnice. Razvijali bomo tudi seminarski turizem, predvsem spomladi in jeseni, ko so pogoji za aktivno preživljanje dopusta slabši. Športniki vedno pritegnejo še druge goste in veliko pripomorejo k večji medijski pozornosti. Poleg športnikov so naša ciljna skupina družine."

Od kod prihaja večina gostov?
"Največ je seveda Slovencev. Sledijo jim gostje iz Hrvaške. Letos smo imeli dva tedna tudi skupino 50 gostov iz Nemčije, ki so prišli zaradi pohodništva. Bili so zelo zadovoljni in so že rezervirali za drugo leto. Želimo biti konkurenčni podobnim centrom v tujini.

Naravne danosti in infrastruktura sta nujno potrebne, ključni pa so ljudje. Letos smo za pohodništvo in gorsko kolesarjenje zaposlili animatorje, ki skrbijo samo za to. Naša prednost je tudi, da ponudbo lahko kombiniramo s Termami Zreče. Opažamo vedno večji interes za aktivnim preživljanje prostega časa. Vsekakor sta pohodništvo in kolesarjenje vedno bolj popularni."

Kaj pa sodelovanje z drugimi?
"Upam, da bomo še bolj sodelovali z vsemi, ki imajo na tem koncu kaj ponuditi. Res nekega načrtnega sodelovanja še ni. Letos smo organizirali Turističnoinformativni center, ki bo moral že za to zimo pripraviti pogodbe z vsemi ponudniki turizma pri nas in usklajen program aktivnosti. Mislim predvsem na prireditve, da se ne bi podvajali. Pripravljamo tudi kartico Activ Slovenia, vendar o tem zdaj še ne morem govoriti, ker še ni vse pripravljeno.

Namen pa je, da gostom ponudimo čim več ter hkrati, da se čim bolj povežemo, saj bomo le tako lahko uspešni."

Kam gre razvoj poletnega turizma?
"Želimo si čim več povezane ponudbe na celotnem Pohorju. Pomeni povezane pohodniške in kolesarske poti ter vso ostalo ponudbo. Na Pohorju imamo tri močne centre: slovenjegraškega, mariborskega in Roglo. S kolegi iz Maribora se že pogovarjamo, da bomo skupaj nastopili pri trženju in oblikovanju programov. Želimo, da bi gostje, kjerkoli bodo že bival, imel popolni servis. Že pozimi smo dokazali, da to lahko naredimo. Prvič smo uvedli štajersko smučarsko vozovnico in gostje so lahko z isto karto smučali v Mariboru, na Rogli, Golteh in na slovenjegraškem Pohorju. Nekaj podobnega bomo morali narediti tudi za poletno ponudbo.

Več bomo morali narediti tudi pri usklajevanju trženja. Mi imamo svojo predstavništvo v Atenah, vendar bomo prodajali tudi drugo turistično ponudbo in ne samo svoje. To je priložnost, da na tem trgu bolje uveljavimo Pohorje kot enotno turistično destinacijo. Podobno je z našim predstavništvom v Ljubljani. Odprli pa bomo še predstavništvo v Zagrebu, ker so Hrvatje naši redni in zelo dobri gostje, računamo pa še na Madžare, predvsem z območja Budimpešte.

Rogla in Pohorje sta idealna za tiste, ki si želijo aktivni dopust, in v tem sklopu še posebej za družine, zato bo ta ponudba in ponudba za priprave športnikov še naprej prevladovala."

Božo Zorko

Vecer.si 10.09.2008

 

Pogled na Roglo z razglednega stolpa
Foto: (Božo Zorko)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti