Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoke Tatre - Rysy

Spomin na preteklost

Gorniška potepanja: Ni se še dobro zdanilo, ko naju je zvezdnato nebo kar vrglo pokonci. Dež in megla sta se umaknila in okoliške gore so zažarele v prvem jutranjem soncu. Široka in s kamenjem tlakovana pot naju je vodila mimo skakalnic proti Popradskemu plesu.

 

Na najvišjem vrhu Poljske

V našo deželo je prišlo vroče poletje, midva pa sva se odpravila v severne dežele, kjer naju je bolj ali manj zeblo. A čudovita in redko poseljena pokrajina je poskrbela za to, da nama je bilo tudi visoko nad polarnim krogom, kjer termometer ni nikoli pokazal več kot dobrih deset stopinj, kljub temu zelo lepo. Da pa se ne bi samo vozila do gorá na severu stare celine, sva za kratek čas postala v Visokih Tatrah.

Potokov je v Tatrah več kot dovolj

Dež naju je spremljal skozi vso slovensko in avstrijsko Štajersko, ko sva se dan po velikem šmarnu odpravila na pot. Šele pri Nežiderskem jezeru, ki je s 115 metri najnižja točka Avstrije, se je toliko uneslo, da sva skočila na kratek sprehod. Na Slovaškem ni bilo veliko bolje, saj so težki deževni oblaki še vedno grozili. V Štrbske Pleso (1346 m) sva prispela zvečer. Okoliške gore je zakrivala gosta megla. Ni obetala prav veliko. Na voljo je bil samo naslednji dan, saj sva »lovila« rezervirano mesto na trajektu, ki naju naj bi iz Talina pripeljal v Helsinke. Z mislijo na najboljše sva legla k počitku.

Ni se še dobro zdanilo, ko naju je zvezdnato nebo kar vrglo pokonci. Dež in megla sta se umaknila in okoliške gore so zažarele v prvem jutranjem soncu. Široka in s kamenjem tlakovana pot naju je vodila mimo skakalnic proti Popradskemu plesu. Po visokih smrekah so se podile veverice. Prav zabavne in neboječe so bile. Pot, po kateri sva hodila, je namreč zelo obljudena, čeprav zaradi zgodnje ure še ni bilo gneče.

Gorske oči

Ko sva se dvignila nad gozdno mejo, je pogled zaobjel vse okoliške gore, hkrati pa razkril, da se iz doline spet podi nekaj megli podobnega. Hitro sva odšla naprej, da bi jo prehitela in imela na vrhu jasno nebo. Uspelo nama je! Mimo številnih jezerc in žuborečih potokov naju je po kamniti poti kar neslo navzgor. Pod kočo, ki stoji dobrih dvesto metrov pod vrhom, sva dohitela človeka, ki jeNosač neumorno nosil svoj tovor. In tako iz dneva v dan ... Pri nas tega res ne vidiš več.

Na Rysy (2499 m) sva prispela med prvimi. Megla se je medtem toliko dvignila, da je zakrila pogled v dolino, a nad belim morjem so se dvigovali temni vrhovi Visokih Tater. Najprej sva dosegla najvišjo točko Rysyja, ki je v celoti na Slovaškem, Poljaki pa imajo svoj »Triglav« nekaj metrov stran. Tod sta tudi velik mejni kamen in bivši mejni prehod. Megla je med tem časom nadaljevala svojo pot proti nebu in popolnoma zastrla razgled.

Sestop je minil ob srečevanju številnih, ki so si za cilj tistega dne izbrali najvišji poljski vrh. Žal bi morali za dober razgled vstati vsaj kakšno uro prej. Kamnite poti sva se v sestopu kar pošteno »najedla«. Trda je in tudi kamenje je tako naloženo, da je treba pogledati na tla skoraj ob vsakem koraku. Naše poti so nama veliko bolj všeč. V veliki večini so mehkejše in bolj prijazne. Morda pa se nama tako samo zdi, ker po njih hodiva že toliko let ...

Štrbske pleso s skakalnico

Dan se še ni prevesil v večer, tako da sva kar nadaljevala potovanje na severno stran Visokih Tater. V Zakopanah je bilo konec z visokimi gorami za kar nekaj časa. Precej kilometrov je bilo treba prevoziti do naslednjega srečanja z njimi. Nadaljevanje sledi.
 

gorisekgorazd@gmail
        gorisekgorazd@gmail


Prevod ni potreben


Na izhodišču


V jasnem jutru ...


... sredi Visokih Tater.


Koča pod vrhom


Višje na Rysyju ne gre


Vršni razgledi na zahodno ...


... in vzhodno stran.


Borovnice za posladek

 

Arhiv: Gorniška potepanja


 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Visoke Tatre - Rysy "

Mojca Luštrek,

Gorazdovo besedilo sem prebrala pred objavo in ker je vaša pripomba jezikovna, se moram malo posuti s pepelom. Problem Rysy sem "začutila", a poljsko ne znam in tudi ne poznam nikogar, ki bi ga bila lahko vprašala, zato nisem ukrenila nič. Ni bilo prav, da nisem poklicala na slavistiko in izbrskala kakega znalca.

Kar se tiče imena Zakopane, se po pravopisu sklanja kot samostalnik ženskega spola v množini ("v Zakopanah", tako kot je napisal Gorazd) in svoj živi dan nisem slišala ali brala drugače, torej tudi "v Zakopanem" ne; da je v poljščini srednjega spola, pa res nisem vedela.


Aleksander Bjelčevič,

Živjo,

ime Rysy pomeni risi, rajse, štrajfni, proge (kar se vidi na fotografiji), torej množina in ne ednina. Zato se sklanja Rysy, Rysov, Rysom ... na Rysih in ne "na Rysyju" (ker ni ednina). Nasprotno je z Zakopanem: to ni množina, zato ne "v Zakopanah", ampak "v Zakopanem" - tako kot "v Šmartnem".

Lp

Aleš Bjelčevič


Aleksander Bjelčevič,

PS: V Tatrah mora bit zdajle strašno lepo.


Piotr Skrzypiec,

Članek se mi zdi zelo dober in vidi se, da se je avtor zelo potrudil. Ime Rysy je množina od samostalnika "rysa", kaj pomeni "raza". Ime izhaja od značilne, gromozanske zajede na severni strani hriba, ki je še v zgodnjem poletju lepo zalita s snegom (mimogrede: po omenjeni zajedi pelje zimska varianta vzpona). Tako, da je pravilna sklanjatev v množini: Rysy, Rysov, Rysom... Gora je izredni razglednik, najvišja točka v Tatrah, na katero vodi markacija, pač tudi najvišja točka moje dežele in še kaj ...

Še slika raze: summitpost.org/..._id=100614

in Rysov s prejšnje sobote (je prvi vrh na levo od možica): piotr.moj-album.com/...os=13495728

Obratno je z imenom Zakopane, ki kljub prepričanju večine mojih sonarodnjakov ne izhaja od glagola "kopati"= "kopač", ampak od naselja, ki je skrito "za Kopami". Kopa je pogosto ime hriba v obliki kope sena. In res: mesto Zakopane je ločeno od kotline Novega Trga z gozdnatem Gubalovsko-Gličarovskem grebenom. Njegove dominante imajo obliko blagih stožcev - kop in tako so jih tudi poimenovali lokalni prebivalci.

Imate tudi prav Aleš: Zakopane je samostalnik srednjega spola v ednini. Kot na primer: sonce, mesto ... Žal se je v slovenščini uveljavila napačna sklanjatev: tista v množini ženskega spola.

P.s.:

Res je, da v Tatrah je fletn :) Nekaj slik iz prejšnjega vikenda najdete na:

piotr.moj-album.com/album/13495969/ in piotr.moj-album.com/album/13495571/

Rad imam službena potovanja :)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti