Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S kolesom ali peš po Vojskarski planoti

Total tedna - Dario Cortese: Ko se odpravimo na izlet na Vojsko, bodimo pripravljeni, da bomo nekaj ali kar nekaj časa hodili tudi po cestah. Ali drugače, na Vojsko se lahko odpravimo kar s kolesom.

Resda ne od koder koli, kajti pristop na Vojsko zahteva svoje dolžine, zato naredimo v osnovi nedoumljivo, a zaradi kasnejših dobrobiti opravičljivo dejanje ter eno prevozno sredstvo naložimo ali pritrdimo na drugega, ter se z avtom in kolesom v ali na avtu zapeljemo v kolesarsko, pohodniško in sploh razgledno kraljestvo sredi Idrijskega hribovja.

S Hudournika je veličasten razgled na dolino Hotenje in Idrijce, Šentviško planoto in rob Julijskih Alp v ozadjuČe smo na poti brez kolesa, ni odveč, da se zapeljemo kar na Vojsko, kjer se na osredju planote vzpnemo na 1129 metrov visok Školj, ter se z vozilom potrudimo mimo Vojšice k severnemu robu in zatem peš na 1148 metrov visok in izjemno razgleden Hudournik. Na 1170 metrov  visoko Planinco, najvišji vrh Vojskarske planote, menda tudi ne pozabimo, saj ni daleč od Hudournika in tik nad spomenikom padlim partizanom. Če s sabo  peljemo kolo oziroma kolesa, možnosti za številne izlete ne manjka, zato se kar takoj odločimo za eno, na primer tole, ki je s številko 28 označena na turističnem in kolesarskem zemljevidu Kobarid–Nadiške doline–Tolmin (1 :
55.000) ter opisana v pripadajočem kolesarskem vodniku. Če drugje ne, lahko zemljevid kupimo v turistično-informacijskem centru v Tolminu. Izhodišče 36 kilometrov dolge gorsko-kolesarske ture, ki sodi med zahtevne – skupaj prebrcamo skoraj 1000 metrov nadmorske višine –, je 191 metrov visoko pri mostu čez Idrijco v Dolenji Trebuši, nasproti okrepčevalnice Podkorito. Po cesti nad dolino Hotenje se vzpnemo na 721 metrov visok preval na Oblakovem Vrhu, kjer zavijemo desno in kar gor gor gor na rob Vojskega, kjer smo skoraj 1000 metrov visoko. Tu vsekakor naredimo stranpot na razgledni Hudournik, se zatem skozi Gorenjo Trebušo spustimo v dolino Trebuščice ter po njej privihramo na izhodišče. Če smo na poti z vozilom, a brez kolesa, se na razgledni Hudournik v manj kot četrt ure vzpnemo po označeni poti z južne strani vrha od domačije Medved. Sestopimo po označeni poti v jugovzhodni smeri do ceste, kjer zavijemo desno in pridemo nazaj do Medveda. Daljša in bolj raziskovalna različica je z Oblakovega Vrha, od koder se napotimo po cesti, po kateri sicer drži omenjena kolesarka pot. Ko s Hudournika po opisani poti sestopimo do ceste, zavijemo levo in gremo mimo spomenika in Vojščice do odcepa gozdne ceste pred domačijo Ogalce, kjer zavijemo levo, na robu gozda spet levo na gozdno vlako, po kateri zmotovilimo v spodnjem delu skozi s kamenjem nastlano, a lahko sledljivo divjino na izhodišče. Skupaj dobre 3 ure hoje. V slednjem primeru prideta prav zemljevida Idrijsko in Cerkljansko hribovje ali Goriška, oba v merilu 1 : 50.000.

Dario Cortese




 


 

Total tedna 06.09.2008 (PDF)

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti