Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinist Dejan Miškovič priletel domov

Dnevnik - Uroš Praš: Slovenski alpinist Dejan Miškovič je včeraj skupaj s člani uspešne alpinistične odprave na K-7, ki so ga pomagali rešiti iz ledenega objema himalajske gore, pristal na brniškem letališču.

Kot smo že večkrat pisali, so ga prejšnji teden rešili iz stene 7273 metrov visoke gore Mustagh Tower v Pakistanu. Doma so mu dobrodošlico zaželeli domači, prijatelji in novinarji.

   

Ob dobrodošlici ne gre pozabiti, da se je v Himalajo odpravil skupaj s soplezalcem Pavlom Kozjekom, ki je za vedno ostal na gori, in Gregorjem Kresalom, ki je vzpon zaradi zdravstvenih težav opustil in se predčasno vrnil domov.

Na letališču se je ob Miškovičevi vrnitvi pojavila neznana ženska, ki je njegovi materi izročila doma pečen kruh in takoj nato zapustila prizorišče.

Dejan Miškovič je včeraj povedal nekaj pikrih na račun medijev. Povsem brez potrebe so ga namreč med tem, ko je bil ujet v steni, klicali na njegov mobilni telefon in mu s tem povsem izpraznili baterije. Mobitel pa je bila zanj v tistem času edina vez z reševalci. Poleg tega so novinarji o njegovem reševanju zapisovali pomanjkljive informacije, je še navrgel. Opisal je tudi nekaj hudih trenutkov na gori, kjer je preživel kar tri noči. Ko so se temperature ponoči spustile krepko pod ničlo, ni zatisnil očesa, saj je le tako lahko preživel. Kakor hitro je zjutraj posijalo sonce, je posušil obleko in opremo ter poskušal ujeti nekaj spanca.

Med drugim se je zahvalil alpinističnemu kolegu Tomažu Humarju, ki je z osebnimi znanstvi poskrbel, da je reševalna akcija stekla hitro in ga rešila z gore.

Omenil je še, da so pakistanski piloti helikopterjev vrhunski strokovnjaki, manjka pa jim več strokovnosti pri tehniki reševanja. Prav zaradi tega se Tomaž Humar včeraj še ni vrnil domov, saj jim tam pomaga s svojimi dolgoletnimi izkušnjami.

Neprespane in mrzle noči Dejanu niso pustile hujših posledic, le v rokah in nogah občasno čuti mravljince. Ob tem pove, da je imel izredno srečo, da je imel ob sebi vrhnji del šotora in še nekaj športnih gelov, ki so nadomestili izgubo tekočine, mineralov in soli.

Uroš Praš

05.09.2008



Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Alpinist Dejan Miškovič priletel domov"

Tomaž Ogrin,

Le o baterijah: mogoče tudi sonček prav pride. Vsaj njegova svetloba. Je kdo preizkusil? Kot dopolnilo...


Franc Štibernik,

Naj po tej poti čestitam našim alpinistom za uspešno izvedene akcije in srečno vrnitev domov še posebno pa Dejanu. Dejana pa prosim , da o se o težavah s telefonom pogovori z odgovornimi na PZS.

Ne morem si predstavljati, da se odprava na tako zahtevne podvige odpravi s telefonom in svojo telefonsko številko, ki je znanana širšemu krogu prijateljev in tudi novinarjev. Mislim, da bi morale takšne odprave imeti svoje nove telefonske številke, ki bi bile veljavne samo v času odprave in za katere bi vedeli samo tisti, ki so odgovorni za organizacijo odprave in stike z javnostjo. Člani odprave pa morajo vedeti komu številko zaupajo , da se to o čemer je potarnal Dejan ne bi več dogajalo.

Dejan, pridi kaj med mlade športne plezalce v Grosupljem, ki si jih včasih treniral in, ki so napeto in s strahom spremljali tvoj boj z goro.

Žal je tvoj prijatelj Pavle ta boj izgubil, spomin nanj in na njegove dosežke pa nas bo vedno spremljal.


Jože Šolar,

Telefonske številke bi res morali vedeti le odgovorni. Tako ne bi prihajalo do slabe volje ob izpraznjeni bateriji, ker so verjetno novinarji hoteli iz prve roke izvedeti "kakšni so občutki..."

Tudi rezervne baterije bi morale biti obvezne k vsakemu telefonu, od katerega je lahko odvisno preživetje. Če se spomnimo Tomaža, je bil tedaj vse dni v stalnem stiku s svetom, mediji, prijatelji in znanci. Male litijeve ploščice so zanemarljive teže, vendar brez njih te dokaj drage naprave nimajo nobene vrednosti.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti