Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veličasten in pomemben jubilej za slovensko planinstvo

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: 80 let organiziranega planinstva na Dovjem in v Mojstrani

Ob jubileju, 80-letnici Planinskega društva Dovje-Mojstrana, se je v imenu članstva Planinske zveze Slovenije zahvalil dovško-mojstranskim planincem za odlično delo in vse, kar je bilo storjeno za ohranitev in razvoj slovenskega planinstva mag. Franci Ekar: "Želim, da bo prijaznost do planinstva, planincev še naprej tako prisrčna in iskrena, kot se je to do sedaj potrjevalo. Iskrene planinske čestitke in mnogo planinskih uspehov."

Pod Triglavom, med Julijci in Karavankami, je bilo planinsko društvo že od vsega začetka najbolj dejavno. Župniku Jakobu Aljažu je podelilo najvišje slovensko planinsko priznanje, častno članstvo v SPD. Planinsko društvo Dovje-Mojstrana je ves čas izstopalo in izstopa z znanimi alpinisti, plezalci, od tam je tudi prvakinja v športnem plezanju Martina Čufar.

Vrednote in delo je predstavil Franci Ekar: "V Vratih so posodobili Aljažev dom in zgradili nov učni center za planinska alpinistična usposabljanja in planinske šole. Gorsko reševanje temelji na mogočnih temeljih in dokazovanjih, saj je bilo prav na teh območjih največ najtežjih reševanj. Tudi skrb za mlade planince je bila aktivno prisotna v vseh obdobjih delovanja društva. Stalna so sodelovanja z zamejskimi planinci, organiziranje kulturno-likovno planinskih dogodkov, kar so velike vrednote za planinstvo. Mojstranski planinci po lastni vesti skrbijo za urejanje grobov ponesrečenih alpinistov iz bližnjih pa tudi oddaljenih krajev, pokopanih na dovškem pokopališču, V Mojstrani so ponosni na ustanovitev muzejske zbirke in na začetek gradnje planinskega muzeja. Tudi ustanovitev fundacije za pomoč pri gradnji in delovanju planinskega muzeja je vsaj simbolična oddolžitev že pokojnemu Avgustu Delavcu, ki je največ naredil, da bi se delo in dosežki kot planinske vrednote sistemsko in zanesljivo ohranjali in varovali. To je tudi dolg slovenskemu planinstvu, kajti v svetovni primerljivosti smo slovenski planinci vse dosegli, celo presegli, žal pa smo tako hiteli, da za gradnjo planinskega muzeja ni bilo nikdar časa in prave volje. In tako prav PD Dovje-Mojstrana z izjemno podporo Občine Kranjske Gora z veliko voljo in podporo vsega članstva Planinske zveze Slovenije gradi muzej." Ob tem se je Ekar zahvalil ne samo društvu, ampak tudi občini, posebej pa Miru Erženu, predsedniku PD in projektnemu vodji gradnje slovenskega planinskega muzeja.

Urška Šprogar
 

Vecer.si 04.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti