Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Blejska koča praznuje

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Prejšnji teden so na Lipanški planini proslavili 30 let planinske postojanke Planinskega društva (PD) Bled; kljub meglenemu vremenu se je na slovesnosti zbralo več sto ljubiteljev Blejske koče iz bližnje in daljne okolice.

Koča je odprta vse dni v letu in izjemno dobro obiskana. Radi jo obiščejo domačini in številni turisti, ki preživljajo dopust na območju Bleda in Bohinja. Od te postojanke nad Pokljuško planoto so označeni zanimivi vzponi na Debelo peč, Viševnik in naprej do Triglava.

"Postojanko so pred 30 leti uredili iz pastirskega stanu in nastala je ena najbolj prijaznih planinskih postojank," je v nagovoru o 30-letni zgodovini povedal Janez Petkoš, predsednik PD Bled, ki s postojanko proslavlja tudi 30 let predsedovanja blejskemu PD. "Zaradi naraščajočega obiska je izjemnega pomena za visokogorsko turistično ponudbo in popestritev," je povedal Janez Fajfar, župan Bleda, in izpostavil pomembnost slovenskega planinstva, saj združuje skoraj 60 tisoč planincev.

Povabilu se je odzval tudi Franci Ekar, predsednik PZS, Janezu Petkošu čestital za njegov osebni jubilej in se še posebej zahvalil za odlično vodenje PD Bled. Ekar je bil navzoč tudi pred 30 leti, ob otvoritvi, tokrat pa je ob dobrih željah in čestitkah blejskim planincem izpostavil klimatske podnebne spremembe, ki z močnimi neurji povzročajo škodo na planinskih poteh: "Teh 8240
kilometrov planinskih poti je najbolj pomembnih za varno hojo v gorskem svetu in tudi izjemnega pomena kot dopolnitev osnovni turistični ponudbi." Ob tem je poudaril, da so planinci, še posebno upravljavci planinskih postojank, veseli, da je razreševanju tega problema z veliko pozornostjo prisluhnila tudi slovenska vlada.

Urška Šprogar

Vecer.si 04.09.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Blejska koča praznuje"

Tomaž Ogrin,

Lepo in čestitke. Ne vem pa zakaj vsi fotografirajo idilo izpred mnogih let - brez avtomobilov. Ali tokrat res ni bilo nobenega? Se sramujejo sedanjosti? Izpušni plini tudi tu? Če ga slučajno srečaš na poti, ko si poln drugega, necestnega zraka, se ti tak izpuh za lep čas usede v grlo, nos in pljuča. To je pa realnost Lipance...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti