Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Samo za pogumne – cesta na Mangart

Žurnal 24: Mangart, katerega vrh je 2679 metrov nad morjem, je četrti najvišji vrh v Sloveniji, po njem pa vijuga najvišja gorska cesta pri nas.

Gorski mir v severozahodni Sloveniji ... © Gorazd Marinič

Na cesto na Mangart, zelo priljubljeno med kolesarji, se zavije kilometer in pol pred prelazom (in včasih mejnim prehodom) Predel. Cesta (vstopnina, namenjena vzdrževanju, je pet evrov na avto) je dolga dobrih dvanajst kilometrov in pripelje mimo Koče na Mangartskem sedlu tik pod Mangartskim sedlom. Cesto so konec tridesetih let prejšnjega stoletja, v času svetovne gospodarske krize, zgradili z javnimi deli. Dela so trajala dve leti brez prekinitev in niso zastala niti pozimi v visokem snegu in pri zelo nizkih temperaturah. Skozi v živo skalo vklesane predore se cesta blago vzpenja navzgor - nakloni niso prehudi, a vrtoglav pogled navzdol je marsikje strašljiv. Asfalta je konec na nadmorski višini 2072 metrov, kjer se najvišja gorska cesta v Julijskih Alpah in v Sloveniji torej konča. zurnal24si.

S parkirišča se lahko povzpnete na okoliške vrhove in razgledne točke ali pa kar na Mangart (vrh je na slovensko-italijanski meji). Osupljivi so razgledi na slovensko in italijansko stran (lepo se vidijo Belopeška jezera), nič manjšega vtisa pa ne pusti narava sama; planinski pašniki, melišča, strme stene ... Na južnem pobočju Mangarta izvira Koritnica, na severni strani v Mangartski dolini pa sta Spodnje in Zgornje Mangartsko jezero. Preizkusite svojo vrtoglavico v fotogaleriji!

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti