Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kremant

Planina Zgornja IrnJanez Pikon: Območje Požlek nad Ribčevo planino v smeri na sedlo pod Kremantom na planino Zgornja Irn med Kačjim robom in Žbajneke na grebenu Berštange s Soriške planine do Ratitovca.

Kremant

Obiščem največkrat sam in tudi s skupino in to po gozdni vlaki s Konjskih Raven. Vreme ni najbolj ugodno v teh dneh, zato se potepam po južnem grebenu prostrane Jelovice. Na območju poraščenega, predvsem tudi travnatega in dolgega grebena med Soriško planino (1307 m) in Kosmatim vrhom (1643 m) na Ratitovcu je kar nekaj še živih planin, katerih lastniki so prebivalci vasi pod Ratitovcem. Območje Požlek nad Ribčevo planino v smeri na sedlo pod Kremantom. Planina Zgornja Irn med Kačjim robom in Žbajneke na grebenu Berštange s Soriške planine proti Ratitovcu, dosežem po gozdni vlaki s Konjskih Raven do planine Zgornja Irn, planine Spodnja Irn, Žbajneke in na Dajnarsko planino.

Planina Zgornja Irn, Planina Spodnja Irn, Žbajneke in Dajnarski planini

Zgornja Irn (1457 m) je manjša planina, ki jo še uporabljajo za srednje gorsko pašo, opaziti je po žični ograji na robu planine. Od Kremanta (1658 m) do Kačjega roba (1575 m) se razteza greben z manjšimi travnatimi zaplatami, ki jih v poletnih časih uporabljajo kot pašnik.

Žbajneke proti Kremantu, Dajnarska planina

Južni poraščen greben Berštanga (1492 m) med planino Zgornja Irn in Žbajneke (1538 m) nad in ob Danjarski planini (1420 m) z Rihtarjevim gričem (1391 m) in vzhodnim sedlom Mišji grunt (1266 m), s strmim južnim pobočjem v tem območju deli obe pokrajini med seboj.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kremant

Planina Zgornja Irn Na Kremantu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti