Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Truplo češkega padalca našli v breznu

Dnevnik - Jani Alič: Reševalci jamarske reševalne službe so včeraj nekaj pred tretjo uro zjutraj v breznu S 36 na kaninskem pogorju našli 59-letnega češkega jadralnega padalca, ki so ga pogrešali od sobote, ko je kljub megli in vetru poskušal s Kanina poleteti v dolino.

 

   
  (Foto: Dnevnik)  

Truplo Čeha so našli v snežni razpoki na globini 208 metrov. Pri akciji je sodelovalo 14 jamarskih reševalcev, ki so se jim dopoldne pridružili tudi člani gorske reševalne službe iz Bovca, gorske policijske enote novogoriške policijske uprave, dva jamarja, priletel pa je tudi helikopter Slovenske vojske. Okoli poldneva so truplo ob velikih naporih le dvignili iz brezna.

Po besedah Deana Božnika iz novogoriške policijske uprave, je reševalce v nočnem času oviral dež, ki je povzročal vodne slapove, dodatno nevarnost pa so predstavljale padajoče ledene sveče. Kot je povedal vodja intervencije jamarskih reševalcev Jurij Jaka Jakofčič, so reševali v ekstremnih razmerah na višini okoli 1900 metrov. Vhod v brezno je velik 20 krat 10 metrov. In prav v to brezno je pred leti padel smučar iz Ljubljane, ki je vijugal zunaj urejenih in označenih prog, objestnost pa je plačal z življenjem.

Naj ponovimo - dva češka jadralna padalca sta se v soboto z žičnico pripeljala na Kanin in se kljub slabemu vremenu hotela spustiti v dolino. Medtem ko se je eden pomaknil nekaj sto metrov nižje od postaje D, pa se je nesrečni 59-letnik vseeno spustil v megli. Kot pravijo strokovnjaki, naj bi ga le dvignilo, udaril je lahko v bližnjo steno, nato pa se skotalil naravnost v brezno S 36. Izginotje padalca je prijavil njegov prijatelj, ki je prve dni tudi sodeloval pri iskanju. Ves čas je iskanje pogrešanega motilo slabo vreme. 

Jani Alič

03.09.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti