Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševanja na Tolminskem se kar vrstijo

GRS Tolmin: 22. avgusta letošnja 34. akcija, potem v petih dneh še sedem

A 41: 27.08.2008, Mrzli vrh - Poškodba jadralnega padalca

Še v času poteka reševanja na Starijskem vrhu so reševalci sprejeli več obvestil, da je na južnem pobočju Mrzlega vrha nad vasjo Volarje padel na skalnat teren jadralni padalec in tam obvisel. Kmalu po padcu se je padalo strgalo, padalec pa je padel med drevesa, tako da iz doline ni bil več viden. Pri padcu se je tudi huje telesno poškodoval. Domačin, ki je padec videl, je reševalcem pomagal najti kraj nesreče, mesto nesreče pa je locirala tudi posadka helikopterja SV, ki se je vrnila s prevoza ponesrečenega v šempetrsko bolnišnico. Zaradi bližajoče teme in strmega terena je bilo na kraj napoteno več ekip reševalcev. Poškodbo noge so imobilizirali v vakuumsko opornico, poškodovanega pa v vakuumsko blazino ter na nosila UT2000. Z uporabo vrvne tehnike je bil že v temi opravljen transport do čistine na bližnjem melišču, kjer je bilo primerno mesto za dvig z vitlom. Pohvaliti gre posadko helikopterja SV, ki je že v temi kar nekaj časa lebdela nad mestom nesreče in čakala na zaključek transporta. Sledil je še dvig ponesrečenca z vitlom v plovilo. S tem manevrom so ponesrečencu in nam prihranili kar nekaj ur napornega nočnega transporta v dolino. Ponesrečenca so s helikopterjem odpeljali v jeseniško bolnišnico, saj je tam osvetljeno pristajališče.

A 40: 27.08.2008, Starijski vrh - Poškodba jadralnega padalca

Jadralnemu padalcu je med jadranjem nad južnim pobočjem Starijskega vrha sunek vetra zaprl padalo. Zaradi prenizke višine leta ni mogel odpreti rezervnega padala in je padel na strmo travnato pobočje. Poškodovan se je zaustavil okoli 100 m pod grebenom. Reševalce so o nesreči obvestili drugi padalci, ki so padec videli. Na mesto nesreče so se takoj odpravili reševalci s terenskima voziloma, za reševanje pa je bila aktivirana tudi posadke helikopterja SV z dežurno ekipo. Po imobilizaciji poškodovanega v vakuumsko blazino je bil s helikopterjem odpeljan v šempetrsko bolnišnico.

A 39: 26.08.2008, Krn-Kožljak - Poškodba planinke
Skupina treh italijanskih planincev je sestopala s Krna na Krnsko Škrbino in naprej na planino Kuhinja. Planinka je okoli 13.30 v Krnski Škrbini (2053 m) nerodno stopila in si zlomila nogo v gležnju. Mož in prijatelj sta jo izmenoma sama nosila in jo podpirala pri hoji navzdol do Kožljaka (1600 m), kjer so ob 18.40 obnemogli. Tam jih je srečal domači planinec in poklical GRS.
Takoj je bila za reševanje aktivirana posadka helikopterja LPE z dežurno ekipo na Brniku. Štirje reševalci so s terenskim vozilom in opremo odšli na kraj nesreče, saj se je zaradi večera tam pričela gostiti megla. Po obvestilu z Brnika, da helikopter zaradi pozne ure najverjetneje na kraj ne bo poletel, so bili aktivirani še štirje reševalci iz Kobarida. Ob 19.40 je helikopter priletel na kraj nesreče in odložil zdravnika in policista - reševalca letalca. Zlomljeno nogo sta imobilizirala v vakuumsko opornico, poškodovanko namestila v vakuumsko blazino in jo ob 19.50 vkrcala v lebdeči helikopter. Zaradi teme so ponesrečenko odložili na heliodromu v Tolminu, od tam pa so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico v italijanski Gorici . Reševalci so nato pomagali sestopiti v dolino še preostalima planincema, ki sta bila zelo utrujena in brez svetilk.
Tujci niso upali po telefonu poklicati pomoči na 112, ker so se bali, da bo potrebno reševanje plačati!

A 38: ponedeljek, 25.08.2008 Kobariški Stol–planina Božca - Poškodovan jadralni padalec

Ob 14.30 se je na pobočju Kobariškega Stola pod planino Božca poškodoval jadralni padalec. Med jadranjem je zaradi sunka vetra prišlo do frontalnega, zatem pa še do stranskega zapiranja padala. Z višine okoli 40 m je padel na strmo travnato pobočje in se pri tem huje telesno poškodoval. Reševalec GRS, ki se je nahajal v bližini, je poškodovanemu nudil prvo pomoč, na kraj pa je bila napotena ekipa reševalcev s terenskim vozilom. Za reševanje je bila zaprošena tudi posadka policijskega helikopterja, ki je na mesto nesreče pripeljala dežurnega zdravnika. Po zdravniški oskrbi ponesrečenca in pripravi na transport so ga odpeljali v jeseniško bolnišnico.

A 37: nedelja, 24.08.2008 Mrzli vrh–Strano - Padalec le lažje poškodovan

Še med iskanjem prvega padalca so bili reševalci okoli 17.30 obveščeni o padcu še enega jadralnega padalca na južno pobočje Mrzlega vrha. Na mesto nesreče so takoj napotili drugo ekipo, ki je padalca, ki se je pri pristanku lažje poškodoval, poiskala, nato pa mu pomagala še pri sestopu v dolino.

A 36: nedelja, 24.08.2008 Mrzli vrh–planina Lapač - Padalec obvisel na drevesu

Nekaj po 16. uri so padalci obvestili GRS Tolmin, da je na Mrzlem vrhu padel jadralni padalec in obvisel na drevesu. Posredovali so tudi koordinate kraje nesreče. Na kraj se je takoj odpravila skupina reševalcev, ki je padalcu nato pomagala pri sestopu. Še pred njihovim prihodom je sam nepoškodovan splezal z drevesa.

A 35: sobota, 23.08.2008 Kobariški Stol–Hlek - Našli so ju v bivaku Hlek

Skupina italijanskih planincev se je okoli 8. ure zjutraj odpravila na zelo dolgo prečenje pobočja Kobariškega Stola od Kobarida pa do konca grebena v Italiji. Med potjo so se ločili. Okoli 12. ure se je na tem območju razdivjalo že nekaj dni prej napovedano neurje. Trije planinci so tik pred nevihto sestopili v dolino. Preostala dva planinca, 50. letni moški in njegova 8. leta stara vnukinja pa sta ostala na grebenu in nista bila več dosegljiva po telefonu. Okoli 20. ure zvečer so pogrešanje prijavili na policijo. Takoj se je pričelo iskanje na območju Stola. Okoli 22. ure zvečer ju je reševalec nepoškodovana našel v bivaku Hlek, kamor ju je med nevihto sprejel domačin. Noč sta tam tudi prespala in se zjutraj vrnila v dolino.
Kaj si reševalci mislijo o odhodu na dolgo turo tik pred napovedanim močnim neurjem, ločitvijo planincev na pohodu ter tako poznim obveščanjem o pogrešanju, je pa že druga zgodba.

A 34: petek, 22.08.2008 Stador nad planino Leskovca - Padalca niso več našli

Okoli 15.30 so planinci iz planine Kuhinja obvestili ReCO NG, da je na pobočju Stadorja nad planino Leskovca padel padalec in da je padalo že dalj časa na istem mestu, premikanja padalca pa niso zaznali.
Takoj po pozivu se je na kraj napotila ekipa reševalcev, ki na tistem mestu padalca ni več našla. Najverjetneje je po pristanku padalo pospravil in odšel v dolino, kar pa očividci zaradi oddaljenosti niso opazili.

Miljko Lesjak
GRS Tolmin
Fotografije: K Rakušček, Miljko Lesjak,

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti