Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

30 let Blejske koče

PD Bled vsako leto organizira na Lipanci srečanje planincev in ljubiteljev gora. Letos je bilo še posebej svečano, saj so obeležili tri desetletja delovanja koče na Lipanci.

Po bogatem kulturnem programu, kulnaričnih dobrotah in prijetnem druženju, so se planinci razšli šele v poznih večernih urah. Postajanka je zaneljivo skozi vse štiri letne čase odprta in izjemno dobro obiskana.

Ob priložnostni slovesnosti je predsednik PD Bled, ki obenem tudi s postojanko proslavlja enako 30 let predsedovnanja PD Bled Janez Petkoš, in je tudi voljeničlan UO PZS.
Postojanko so pred 30 leti iz pastirskega stanu naredili v eno najboj prijaznih planinskih postojank. Zaradi vedno naraščajočega obiska je izjemnega pomena za visokogorsko turistično ponubo in popestritev. Od te postojanke nad Pokljuško planoto so atraktivni vzponi na Debelo peč, Viševnik in naprej do Triglava.
Slovesnost so popestrili tudi "kuturniki" pevski zbori iz Radovljice, ki jih vodi Beti Zupan, Marko Kobal, Tomaž Plahutnik in "znameniti" harmonikaš, domačin Florjan Tišler, ki je igral že ob otvoritvi koče. Poleg nagovora in opisa delovanja skozi 30 let je Janez Petkoš, ki je tudi pesnik in planinski kulturnik, predstavil nekaj svojih pesnitev.
Župan Bleda Janez Fajfar, ki je vedno prijazen do planinstva, je v nagovoru izpostavil pomembnost slovenskega planinstva. Povabilu na proslavo se je odzval tudi predsednik PZS Franci Ekar, ki je bil navzoč tudi ob otvoritvi, ki je poleg čestitik izpostavil klimatske spremembe, ki z "močnimi" ujmami povzročajo poškodovanja tudi na planinskih poteh. Probleme 8240 kilometrov le-teh bi moral zakon o planinskih poteh razrešiti, kajti prav te poti so najbolj pomembne za varno hojo v gorskem svetu in dopolnilo k osnovni turistični ponudbi ...
Predsednik PZS je Janezu Petkošu čestital za njegov osebni jubilej kakor tudi za odlično vodenje PD Bled.

Kljub meglenemu vremenu se je na slovesnosti zbralo več sto ljubiteljev Blejske koče iz bljižnje in dalnje okolice. /indok PZS/

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti