Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Drznost ne pozna meja

Nedelo, Storžič: »Če te v gorah ujame dež, je velika nevarnost zdrsa zaradi drsečih skal, v slabem vremenu pa tudi helikopter ne more poleteti,« je nevarnost opisal policist.

Slovensko visokogorje iz leta v leto obišče več pohodnikov, med njimi tudi čedalje več tujcev. S tem se povečuje tudi število nesreč v gorah, ki se nemalokrat zgodijo zaradi neizkušenosti planincev in slabe opremljenosti. Gorska enota policije zato izvaja preventivne akcije. V njih planince opozarja na pomen varnega gibanja, primerno obutev in oblačila, morebitno slabo vremensko napoved in druge nevarnosti, ki prežijo na pohodnike.

Takšno akcijo, v kateri je sodelovalo 13 policistov gorske enote iz različnih policijskih uprav, so izvedli tudi konec prejšnjega tedna. Odpravili so se na sedem različnih planinskih poti, ki med gorniki veljajo za bolj priljubljena, to so Triglav, Sedmera jezera, Krn, Mojstrovka, Mangartsko sedlo, Planjava in Storžič. Na zadnji planinski poti smo se jim pridružili tudi mi.

Čeprav vreme za popoldan ni obetalo nič dobrega, je bilo v jutranjih urah nebo brez oblačka in več kot primerno za vzpon na dvatisočak. S policistom gorske enote Borisom Piskernikom smo se proti Kališču in naprej na Storžič podali iz Mač pri Preddvoru. A je bilo že kmalu jasno, da bo slaba vremenska napoved marsikoga preplašila. Tako smo prve planince srečali šele pri koči na Kališču. Policist tam ni imel dela z izrekanjem opozoril, saj so bili vsi primerno opremljeni, prav tako so bili seznanjeni z vremenskimi razmerami. »Na teh koncih so planinci zelo dobro opremljeni. Problematični so Julijci, ki so bolj priljubljeni in zato privabijo tudi pohodnike s popolnoma neustrezno opremo,« je opisal Piskernik. »Če srečamo še tako neprimerno opremljenega planinca, mu lahko izrečemo samo opozorilo, ker nimamo zakonske podlage, da bi ga kaznovali,« je dodal.

S Kališča se je na severu razprostiral dobro viden vrh Storžiča. »Če ima Storžič klobuk, pomeni, da bo kmalu slabo vreme,« je povedal eden izmed izkušenih planincev. Kljub temu smo se podali naprej. Kmalu se je začel težavnejši del poti, a je bil ves trud poplačan, ko smo osvojili vrh. Na naši poti sicer nismo srečali nobenega planinca, a Storžič kljub temu ni sameval. Ob našem prihodu je tam že bila skupina, ki se je na pot podala iz tržiške smeri. Tudi tokrat je policist lahko ugotovil le ustrezno opremljenost vseh planincev. Rahel veter in klobuk, ki ga je napovedoval planinec na Kališču, je dal vedeti, da bodo sončne žarke verjetno kmalu res zamenjale dežne kaplje. Zato smo se vsi pospešeno odpravili nazaj proti dolini. Pri sestopu s Storžiča smo srečali še dva planinca, ki sta se takrat šele vzpenjala na vrh, zato ju je policist opozoril na bližajoče se slabo vreme. A sta primerno opremljena kljub temu nadaljevala pot. »Če te v gorah ujame dež, je velika nevarnost zdrsa zaradi drsečih skal, v slabem vremenu pa tudi helikopter ne more poleteti,« je nevarnost opisal policist. Naša pohodniška tura se je ravno bližala koncu, ko so tudi nas že ujele prve dežne kaplje.

Več dela so imele preostale gorske enote policije. Vodja policijske gorske enote Robert Kralj nam je povedal, da so zaradi meteorološke informacije o bližanju neviht okoli 12.30 vsem patruljam odredili sestop v dolino in jim naročili, naj nemudoma začnejo opozarjati planince na nevarnost hudih neviht z močnim deževjem. Tako so na vseh območjih zaradi prežeče nevarnosti v dolino napotili več tujih in domačih planincev. Skupno so zaradi neprimerne opreme, predvsem pa zaradi jasne in nedvoumne slabe vremenske napovedi opozorili 41 planincev, od tega 18 domačih in 23 tujcev. Med tujci so, kot je to že v navadi, prevladovali Madžari, Poljaki in Čehi. V nasprotju z domačimi planinci, ki so opozorila policistov upoštevali, se je pet tujcev na svarila požvižgalo in so se kar v nizkih športnih copatih odpravili naprej proti Triglavu. Zalegla niso niti resna opozorila, da lahko nad 2000 metri zapade sneg in je sestop lahko izredno nevaren. Napoved snega se je naposled izkazala za resnično. »To samo dokazuje, da bi bilo to področje treba zakonsko temeljito urediti,« je sklenil Kralj, saj smejo policisti zdaj planince zgolj opozoriti.

Mitja Felc

 

Nedelo, 31.08.2008

delo.si

GEP

Gorska enota policije

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
NeDelo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti