Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ko smo v stiku z naravo

mini intervju

Žurnal 24

Jure Golob, trener športnega plezanja
150 evrov za šolo plezanja
1. Kam naj gremo v šolo plezanja?
Svojo šolo imajo skoraj vsa plezalna društva.
2. Kdaj se lahko vpišemo v šolo?
Običajno spomladi, ko se plezališča segrejejo, številni klubi pa organizirajo tudi jesenske termine.
3. Kakšne so cene?
Okvirna cena, ki jo organizira Športnoplezalni odsek Rašica,je 150 evrov, podobne cene so tudi drugod.
4. Kje v Sloveniji so najboljša plezališča?
Kljub svoji majhnosti premore Slovenija kar nekaj vrhunskih pleza lišč, kot so Osp, Mišja peč, Črni kal in Kotečnik. K. Š.

nedelja, 31. avgust 2008, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 2552

BŠŽurnal 24: Da boste plezali varno in z užitkom, se udeležite začetne šole športnega plezanja. Matjaž Brumen, rokometaš: Strah me je višine, zato je plezanje zame precej adrenalinsko. Vseeno sem poskusil in bilo mi je všeč.

StockphotoZačetnik. Preden se lolite plezanja samostojno, se udeležite začetne šole plezanja.V začetku septembra se bo možno vpisati v začetno šolo športnega plezanja, kjer se boste naučili osnovnih načel plezanja, tehnike in pravilnega pristopa do treninga. Osnovni pripomoček plezalcev je moč rok, postavitev nog pa je tista, ki to moč sploh omogoča izkoristiti.
Čevlji, vrv, pas in varovalo
Plezalna oprema je enaka za vse, ne glede na raven znanja in sposobnosti. Zaradi kakovostnih materialov opreme, kamor spadajo plezalni čevlji, plezalna vrv in pas, varovalo in sistemi za vpenjanje vrvi, je življenjska doba plezalne opreme nekaj let. Cene vrvi se gibljejo od 80 do 150 evrov, odvisno od dolžine in trpežnosti, plezalni pas stane od 50 do sto evrov; za čevlje, ki so najpomembnejši del plezalne opreme, ki je v stiku s skalo, pa boste odšteli med 45 in 110 evri.
Da boste varni
Pri plezanju so pomembna varovala, ki pomagajo varujočemu spustiti soplezalca varno na tla oziroma ga varovati pri vzponu. Stanejo od 10 do 60 evrov. Potrebujete le še sistem za vpenjajnje vrvi, ki ga poleg dveh vponk sestavlja še najlonski trak. Cena za komplet je približno 20 evrov, sistemi pa se razlikujejo predvsem po teži. Opremo kupite v eni izmed trgovin s plezalno opremo, kjer vam bodo s svojimi izkušnjami znali tudi pravilno svetovati.

Bodite izjemno previdni!
Nesreče. Če nimate dovolj izkušenj, se na plezalno steno nikar ne podajajte sami. Vedno pojdite v paru ali s prijatelji. Ne precenjujte svojih sposobnosti in znanja, plezajte le tam, kjer se boste počutili varno. Če boste plezali sami, svojim domačim povejte, kam se odpravljate in na kateri steni boste plezali.

Ero Šramel
eXTReMe Tracker