Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Urgentno na Triglav za stotnijo žensk

Slovenske novice, Dan v novicah - Boštjan Fon: Zaposleni z ljubljanske urgence so pomagali preveriti razmere na poti in izvedbo najbolj znanega pohoda na Triglav, ki bo sredi septembra - Z NOVICAMI

Resnica je znana: če stvari prepustiš same sebi, gredo s slabega na slabše. Zato smo brihte, ki se trudimo s pohodom Sto žensk na Triglav, staknili glave in dognali, da ni nič tako preprosto, kot se zdi. Treba se je bilo podvizati v visokogorje na predel triglavskih poti, po katerih bodo koračile naše pohodnice na 43. pohodu Sto žensk na Triglav sredi septembra. Zanimale so nas varnostne razmere, predvsem na območju podora pod Tošcem. Ker se je ponudila priložnost, da smo trije, ki skrbimo za pohoda stotnije planink pod pokroviteljstvom Slovenskih novic, do vrha popeljali še manjšo skupino ljubiteljev gora, je bila naloga toliko manj zahtevna.

Kot svojevrstni preizkusni pohodniki so se vodji pohoda Sto žensk na Triglav 2008 Rafaelu Kolblu, Juretu Noču, ki bo na pohodu skrbel za zdravstveno oskrbo, in Boštjanu Fonu, kronistu dogajanja, pridružili zaposleni z Internistične prve pomoči (IPP). Urgentni internistični oddelek, ki deluje v Urgentnem bloku Univerzitetnega kliničnega centra štiriindvajset ur na dan seveda ta dva dni, ko smo malo hodili in malo plezali po Julijskih Alpah, ni zaprl vrat. »Delo smo organizirali tako, da ni bilo nobenega manka zaposlenih. Seveda niso mogli vsi na Triglav, a bomo zato prihodnje leto pohod ponovili in bodo lahko šli v gore tudi tisti, ki so morali ostati v službi,« so povedali člani skupine, ki se je na Rudnem polju odpravila proti Jezercem in čez Studorski preval proti Vodnikovem domu prav po poti, po kateri bodo šle naše pohodnice. Jure Noč kot izkušen gornik je ostal z najšibkejšo pohodnico, Rafael Kolbl je držal tempo glede na sposobnosti vodene skupine, tako kot ga bo moral tudi na našem pohodu, podpisani pa je tekal sem in tja ter med fotografiranjem stresal takšne, da se navkreber ni dalo drugače kot z nasmehom.

Pred podorom pod Tošcem se je skupina medicinskega osebja IPP ustavila. Kot bomo to storili tudi na našem pohodu žensk, smo pred prečenjem nevarnega predela odgovorni najprej podrobno pregledali položaj in preučili razmere. Seveda ni bilo na prvi pogled ni nič posebno nevarnega. Nekaj kamenja se je odlomilo. Res, a ko takšen kamen prileti na glavo, utegne biti preklemansko zoprno. Seveda smo takoj skovali teorijo, da je pravzaprav fino, ker imamo s seboj ljudi z urgence, kajti ob nepredvidenem dogodku bi imeli usposobljeno medicinsko oskrbo pri roki. Brez nadaljnjih šal smo se ob podoru odpravili proti Vodnikovemu domu, po počitku, ki bo tam tudi za žensko stotnijo Novic, smo jo mahnili proti domu Planika. Sestavili smo navezo, ki jo je vodil Noč, pred njimi je šel skozi gnečo, ki se je po grebenu naredila zaradi druženja pohodnih poti iz smeri Planike in Kredarice, Kolbl. Vrh je dosegel oddelek IPP v spodobnem času, morda uro prej, kot predvidevamo za naše pohodnice, a predvsem zato, ker je bila skupina manjša in zato lažje vodljiva.

Da ni manjkal krst pod Aljaževim stolpom, ni treba poudarjati, po vrnitvi v dom Planika pa smo snedli večerjo in se po krajšem druženju v jedilnici zapodili na skupna ležišča. Pri oskrbnici Anici Frelih smo še enkrat preverili zmogljivosti planinskega doma, ki ga vsako leto za ves konec tedna popolnoma zasede stotnija žensk, in šli v dolino. Lahko sklenemo, da bo letošnji pohod Sto žensk na Triglav s Slovenskimi novicami tudi zaradi pomoči urgentnega oddelka IPP, ki se je prostovoljno prelevil v preizkusno skupino gornikov, eden izmed presežkov, ki ga bodo poleg izkušenih vodnikov gorske šole Slovenske vojske oplemenitile tiste pohodnice, ki so bile izžrebane. Odpovedi je malo, do danes smo prejeli le dve in seznamu smo iz kupa dopisnic dodali dve novi imeni, pohodnici pa bosta o tem obveščeni pisno v nekaj dneh.

Boštjan Fon

27.08.2008

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti